2024-11-13 0 浏览
📍新罗宝韩国餐厅一入到去先知原来2011-2018入过米芝莲, 即刻对佢多咗期待😋不过我系食完先睇返, 原来佢openrice都几多负评😯因为系个friend带我嚟食, 所以原本完全唔知😶‍🌫️不过我会觉得体验都真系唔算差✨🤔侍应唔识讲中文系真, 但系应该听得明少少广东话, 不过我觉得态度都ok, at least会帮主动我地refill茶壶. 虽然唔再系米芝莲, 啲食物我都真心觉得几好食✨❣️牛尾汤饭 kkori gomtang每人各自叫咗一个汤饭再share 一个小食. 我真系觉得我依个最好食✨😹 虽然会有啲oil bubble喺汤面,可能会觉得好油腻, 不过真心唔会✨唔会话佢好fresh但系绝对唔油腻✨牛味好重, 但系唔会觉得太多🫧唔油腻但系会觉得好creamy, not about the texture but the feeling 🫧 配饭真系啱啱好🫶🏻牛尾都系超级软熟, 而且脂肪好胶质🫶🏻真系好好奇咁大嚿肥肉可以做到咁弹牙好有骨胶原嘅feel, 而且唔滞🥰💰130❣️牛肉菜汤 (解酒渴)饭 sagol-haejangguk唔知系咪真系解酒用㗎呢😝汤底亦都真心唔错,有阵好特别嘅
📍新罗宝韩国餐厅

❣️牛尾汤饭 kkori gomtang
💰130

唔知系咪真系解酒用㗎呢😝汤底亦都真心唔错,有阵好特别嘅味, 唔系好似牛尾汤creamy嘅feel, 都唔系杂锦汤咁汤, 比较浓厚🥸
💰120

❣️杂锦汤饭
比想像中多海鲜嘅感觉😹对比起另外两款比较清淡但系绝对唔系冇味🫶🏻
💰110

❣️辣烩海鲜年糕 haemui tteok-jjim
原本见menu有2个🌶️🌶️以为好辣, tho我唔系好食得辣嘅都接受到, 真系有喺韩国食辣嘅感觉(个人觉得韩国嘅辣同香港嘅辣系唔同嘅(即使系韩式餐厅都系咁话)may be bcs 韩国𠮶只辣就算佢辣都入到口, 条脷唔会痛, 而且辣得有种味喺度🤔) so i like it ✨🫶🏻年糕好软糯好入味😝
💰155

#铜锣湾美食 #韩国美食 #汤饭 #新罗宝韩国餐厅 #利舞台广场 #利舞台