2020-02-02 968 浏览
系寒天之下,有一班三五好牛知己,聚埋一齐去食牛,真系人生几何。以前多数上深圳食潮牛,但最近几个月都无再上去。好难得系香港揾到一间食牛不同部位既专门店,当然要去试下啦。打边炉个汤底当然系重中之重啦。附近有人叫咗个花甲汤底,睇落都好多花甲,好足料。不过我地就叫咗最基本果个汤底--「理想点"鲜"」,纯粹有牛腩、萝白。但个汤底应该都有牛骨去熬制,所以饮落去又清又甜,又唔会口渴。加上中意食有味菜既我,皇帝菜系必点之选。我地食咗几款牛,包括:滑尾龙、吊龙伴、脖仁、澳洲和牛-内裙肉、手打牛筋丸。如果以价钱黎讲,牛既质素绝对系物超所值。最重要既系,桌面上有张图讲埋俾你知,每款要渌几多秒,包唔会过火。当中,最好食最有牛味既,系吊龙伴。 好食过澳牛!牛筋丸都唔错。打边炉唔少得既,当然系啤酒。因为第一次黎唔知订,下次会试下佢既手工啤,都好多人叫黎饮。
好难得系香港揾到一间食牛不同部位既专门店,当然要去试下啦。
打边炉个汤底当然系重中之重啦。
附近有人叫咗个花甲汤底,睇落都好多花甲,好足料。
加上中意食有味菜既我,皇帝菜系必点之选。
如果以价钱黎讲,牛既质素绝对系物超所值。
2019-12-28