2024-01-17
早几日去咗旺角道一品面家食碗米粉,总觉得唔爽,因为一品系潮式粉面店,唔太夹自己口味,于是走去港式粉面店补数.估计最少十年前帮衬过卓记一次之后就无帮衬过,印象模糊了!今次因为好好彩系邻近见到有位可以泊底部电单车,于是走去帮衬.好奇怪,粉面店主打嘅鱼蛋,卓记无卖! 于是点咗牛腩米多葱,女友小熊点咗水饺米,当局都系多葱啦! 再叫咗碟净猪手.都系港式面店嘅五香牛腩夹自己口味,够香浓又入味,除咗牛腩仲有牛筋,牛筋又冧又入味,大赞!汤底清甜,米粉尚算幼身,我唔太喜欢粗身米粉,当然仲有最重视嘅葱花啦! 葱花无加潮式面店最爱加嘅芹菜,份量又足无偷工减料,满意.水饺食到有虾有笋馅料够份量,虾肉弹牙,只系笋有D实.只睇猪手颜色就知够入味,可惜口感一般,猪手感觉好似煮完之后就吊起滰平水,搅到猪皮干身唔够 Juicy,而且每件猪手size都好大件,切细粒D更好.
估计最少十年前帮衬过卓记一次之后就无帮衬过,印象模糊了!
水饺食到有虾有笋馅料够份量,虾肉弹牙,只系笋有D实.