2023-02-20
话说放假训醒都会打开外卖app叫午餐,而多数都系叫大鼻卤,而且惯性都系点牛腩拼云吞河多葱加辣油,我觉得食云吞面间野得唔得就睇呢两样野同辣椒油,而我出去食都系多数唔洗谂即刻叫云吞牛腩河/粗。先讲下个份量,我觉得河粉就多d抵食d 上次食极都食唔完,但我觉得呢间野好似粗面好似好食d,但份量唔多,但训醒第一餐我觉得ok😂。牛腩方面,我拣左普通牛腩,我觉得几好食,佢做到我想要既口感,不韧,不过淋,入味,不过咸,不易散,唔痴牙,我认为做到呢个水准虽然应该系好基本,但实在坊间好多云吞面舖牛腩都做得唔好,所以o系粉岭黎讲我食到呢种牛腩已经好满意,而且佢份量都多啊,外卖app应该会贵dd先好似$41?我唔太记得,但可以接受啦。云吞方面双拼就有3-4粒,上次有4粒,今次得3粒,btw我ok啦,训醒通常肚饿但无乜胃口,我觉得云吞就未够足料既,有肉有虾,虾可能我prefer多少少会鲜d甜d只云吞先会爽口弹牙d,btw +$10 我接受呢个质素既。汤底方面,系比较浓味,感觉味精有d过多,但我prefer浓味好过无味。然后云吞面既重点我真心觉得系辣椒油,嗜辣的我觉得佢地既辣椒油都几好味,不过就唔太辣(系我个人嗜辣
然后云吞面既重点我真心觉得系辣椒油,
嗜辣的我觉得佢地既辣椒油都几好味,不过就唔太辣(系我个人嗜辣啫🥲),应该呢个都系普遍接受到既辣度,然后可能外卖比得少少,唔够过瘾😆.
另外有时同屋企人食都会加d小食,猪手啊,牛筋萝卜咁样,猪手最紧要淋同入味,佢做到既,正正常常,但印象唔太深刻。
牛筋都真心唔错,我出面好少叫牛筋,因为多数得好少,佢三十几蚊,我觉得都算多,因为都会漏,呢d比得多都食唔到,而且d精华系底层d萝卜。
最后餐饮方面基本野都有既,好似堂食外卖都要加$10??外卖app要啰,堂食唔知道,印象间舖好细坐得逼又唔舒服,有时要搭台,所以外卖就无呢d问题,餐饮今日无加,平时有,一般都系冻奶茶,正正常常一杯奶茶,因为次次都饱到饮唔到野,但今日后悔无叫野饮,食完都几口渴😅