2017-10-25
食火锅冇分季节, 不过天气凉凉地, 都系最佳时候了! 人气锅底头号一定系猪骨萝卜汤, 奶白色的汤底内材料十足! 仲有浓浓嘅猪骨汤味! 每枱叧附上调味架, 有多种酱料任君配搭! 无需走动, 最适合我E D懒人! 牛肉是食火㶽首选, 当然唔少得! 可惜我太心急, 错选了牛肉粒!无计, 但将错就错, 估不到意外惊喜。把牛肉粒放在汤里都超过二十分钟了, 但肉质E然很松, 肉ㄧ定是新鲜同上等, 先唔会靭, 仲有汤嘅精华被牛肉完全索晒, 所以肉嫩及多汁, 超好味! 小朋友以至大人恩物~响铃及炸鱼皮, 送到枱上仲热辣辣, 香喷喷, 忍唔住把响铃, 鱼皮放入口试试, 感觉到佢系好新鲜, 炸起就即时上枱, 前者嘅酥香味, 马上系口里散发出来, 两者咬ㄧ吓, 好脆口, 不是太肥腻! 如果还怕点儿肥腻, 可以放入汤两秒即捞上, 又会有另一番滋味, 汤嘅精华完全渗入响铃内, 卜卜脆嘅外层带点微微软口感, 内层又满有浓汤啲香味, 真系外脆内软! 所以响铃同鱼皮系不可缺少的! 朋友爱吃鱼, 鱼云就是她的选择, 我不懂食鱼, 但从她口里所知鱼云新鲜, 肉脆爽口及鲜甜! 见到她食得津津乐道就明白。系时候加点汤, ㄧ
响铃及炸鱼皮, 送到枱上仲热辣辣, 香喷喷, 忍唔住把响铃, 鱼皮放入口试试, 感觉到佢系好新鲜, 炸起就即时上枱, 前者嘅酥香味, 马上系口里散发出来, 两者咬ㄧ吓, 好脆口, 不是太肥腻! 如果还怕点儿肥腻, 可以放入汤两秒即捞上, 又会有另一番滋味, 汤嘅精华完全渗入响铃内, 卜卜脆嘅外层带点微微软口感, 内层又满有浓汤啲香味, 真系外脆内软! 所以响铃同鱼皮系不可缺少的! 朋友爱吃鱼, 鱼云就是她的选择, 我不懂食鱼, 但从她口里所知鱼云新鲜, 肉脆爽口及鲜甜! 见到她食得津津乐道就明白。系时候加点汤, ㄧ瓶瓶热汤很快就送上, 如此周到服务, 令人窝心。又继续开餐, 健康之选~鲜淮山, 放进锅里多久都那么爽, 带少少粉嘅感觉, 有滋阴功效。
黑白墨鱼丸, 顾名思义系手打墨鱼丸, 黑白两色买相作生招牌, 黑墨鱼系再用黑色墨汁炮制而成, 非常有新意, 而且因为手打, 粒粒弹牙不在话下, 毎次都食到碎墨鱼粒, 口感十足! 今次火锅味道不错, 食店仲有其他小菜, 等下次再来光顾!