2023-08-02 65 浏览
阿久根和牛拉面屋系一位于广华街的拉面小店。去到朋友讲起先知原来呢间系系李泳豪开既 (鼎爷个仔),原谅我真的太无知,哈哈哈。原以为和牛拉面一定好贵,点知又唔会㖞,平时食开既叉烧都系猪肉,和肉配拉面又出奇地几好食。店仔细细,主要系吧枱,但都唔会太逼,有几分日本地道拉面店嘅格局。牛肩胛肉浓虾汤拉面 $99鲜虾淆制而成的汤底味道浓郁, 巨浓巨鲜,果然够真材实料。拉面软硬适中, 口感有弹性。牛肩胛肉烧得香口,牛味香浓,有咬口之余唔会韧。最欣赏个糖心蛋,流心蛋黄好软滑。 牛小排浓虾汤沾面 $148虾汤比汤拉面的更加咸香浓郁, 质地偏杰, 容易挂汁,而且热辣辣滚住上台好吸睛。粗身拉面爽口弹牙, 烟韧有口感,份量大足。 配上京葱丝、云耳丝、笋片一齐食,令拉面更有层次。牛小排不用多说,非常嫩滑,牛味无牛肩胛肉咁香浓,但富油香,非常好吃。日式饺子 $48饺子就同一般拉面店差不多,都系好食的。微脆又香口。同拉面系绝配。限定啤酒 $38夏日炎炎,加上食牛肉的关系,当然要啤一啤,清爽舒服,完美的ending。

牛肩胛肉浓虾汤拉面 $99

牛小排浓虾汤沾面 $148