2015-07-15
自从成个星期前食完韩餐,重燃番对韩国菜既希望后,念念不忘想再食下牛肋骨!于是今晚收工过左去大角咀呢间韩国餐厅去食“颠娜“ Yeah!见到我想食既牛肋骨外,仲见到个猪手都好吸引,梗系即刻点卖啦! 正常呢两尾菜好啱送饭食,但小女子系个一食完饭就好饱既人,咁咪试唔到咁多送,我先唔制!于是就斋叫两个送黎食,睇下间餐厅得唔得先!! 店舖细细,座位十个,有点日式的风格,大角咀原来都几多ya食下,呢度都几有风格,店子由木既装修打做,都几有感觉!餐具方面,当然传统既韩国餐具唔少得啦!老板笑容好好,店员亦有好细心咁为客人介绍菜式,感觉几有礼呢度位置有限,所以系客人自助形式咁饮麦茶既,然后招牌例牌猪手首先上台,原来系冻食黎,肉汁同鲁汁不会过浓,例牌份量都几有份量了,足够一个人食用,猪手本身都肥肥地,真系叫半只的话,肯定就食唔晒,猪手冻食好似无咁肥腻!基本上我系个唔食皮既人,呢度五分一都系皮,咁所以唔想晒,于是全部照食啦!咦,啲皮唔系好肥炸㖞,觉得好弹牙,亦带点爽口!!而且唔会好油,食到成咀系,唔食皮既人都可一试!!如果本身唔太“好“猪手的话,两个人点一个例,再叫其他ya食仲好见佢啲时
呢度位置有限,所以系客人自助形式咁饮麦茶既,然后招牌例牌猪手首先上台,原来系冻食黎,肉汁同鲁汁不会过浓,例牌份量都几有份量了,足够一个人食用,猪手本身都肥肥地,真系叫半只的话,肯定就食唔晒,猪手冻食好似无咁肥腻!基本上我系个唔食皮既人,呢度五分一都系皮,咁所以唔想晒,于是全部照食啦!咦,啲皮唔系好肥炸㖞,觉得好弹牙,亦带点爽口!!而且唔会好油,食到成咀系,唔食皮既人都可一试!!如果本身唔太“好“猪手的话,两个人点一个例,再叫其他ya食仲好见佢啲时令拌菜都几吸引下,只系本身唔食菜, 所以无叫呀!
随后叫既罗白炆牛肋骨都到喇,呢个系热食黎,白罗白同红罗白同样入味淋身,吸晒啲牛汁精华,连我呢个唔喉白罗白既人都全部ko!一煲牛肋骨有五旧左右,骨肉分明,筋位都完全无un既情况出现,可以一拉就分开,啲牛炆到淋之余,仲保留到咬口同肉味,啲汁清清地,饮得出用唔少牛骨所炮制而成,但又唔会有层油系面浮下浮下咁,好似我呢啲唔食饭既朋友,单食都唔会好咸,好好奇点样可以做到浓得黎唔咸,个汁可以唔肥,清清地,斋饮一囗汁都滋味,其实用黎送饭都一定好好食呀!
其实唔讲唔知,我都系第一次系韩餐厅试猪手,虽然唔知正宗既味道系咪咁,但味道同感觉真系得,我从来都唔食猪手既,妈咪系家煮或出街,一见就觉系啲肥ya,一定唔会order la,但呢度系睇到开饭啲相好吸引,加上见系招牌菜,所以一心走去试下,仲要最后全部食晒㖞!!
Overall,我就钟意食牛肋骨多啲,制作时间会耐啲,成个送亦巧功夫啲!原来韩食既牛肋骨系咁既一回事,真系有少少增广见闻左(因为向来我又系唔食啲有筋既ya,今夜新尝试)