2018-12-09 3272 浏览
行尖沙咀,依排想食下火锅,但质素又想好少少,仲想食得清淡啲,真系买少见少,系依度大多数都系for大陆人嘅价钱,真系冇乜选择。同埋朋友买完野近近地,见到呢一间睇落几整洁,食嘅嘢又啱我地口味,咁我哋就入去试一试。依度落单系电子化嘅,㩒下个平板就可以拣你食啲咩。我地今次就拣咗个鸳鸯沙嗲牛做汤底,仲叫左滑尾龙,金花趾,牛驼峰,手虾滑,鸳鸯沙牛汤底,慢煮牛筋腩,响铃同皇帝菜。依间主要系食牛嘅,佢分唔同部位食,真系有唔同嘅层次。先讲个汤底,依个汤底真系冇得顶,佢啲牛味好足够,加埋啲萝卜同其他嘢,食到中途都忍唔住要饮啖汤,最尾食埋旧萝卜真系好入味。滑尾龙需时15秒,佢有张纸教你时间嘅熟度。依个系牛嘅背嘅后方,佢配埋只生鸡蛋上,食落似生滖粥嘅滑牛。金花趾喺牛嘅脚较上位置,佢嘅脂肪分布好平均,食落超重牛味,我个朋友超钟意。牛筋腩,个腩肉有层次,牛筋就等佢滖耐啲,我估佢之前有滖过下,因为我地都系滖左半个钟左右就食,哗,超淋,劲好食。牛驼峰喺牛背嘅较上方,依个位超好食,你睇落薄薄地一块,但食落口系有咬口之余又唔韧,肉同油好均匀,牛味好重,食完仲会回香,值得一试。
  • 牛驼峰
  • 金花趾