2017-08-06
A姐未识我之前系所有内脏都唔食,但自从被我迫过佢食牛舌(佢坚称牛舌都系内脏)之后,佢就深深爱上呢个食物,仲突然自称系牛舌控!我哋今日就去到铜锣湾逸园中心嘅一杯屋,重点当然系主打嘅仙台牛舌啦!听讲系好耐好耐之前……故事返到去二战期间,美军出晒名钟意食牛肉,但牛舌就会被丢弃,不过,由于当时嘅日本粮食短缺,所以仙台人就会用炭火将牛舌烧熟,仲发觉原来咁好味,仲成为仙台嘅名物添!返到嚟一杯屋,坐低无耐,店员就送上毛巾、前菜薯仔沙律同茶,服务都算唔错呀。而店内嘅烧烤则用上备长炭,加上抽风系统好好,咁就唔驶惊店内好大油烟啦!牧丹虾刺身+牧丹虾味噌汤食日本嘢最钟意就系剌身,而呢度嘅刺身首推牧丹虾!虾肉企身,够晒弹牙,大大只又够晒鲜甜!而虾头仲可以叫厨师帮你整味噌汤添,呢个味噌汤真系够晒鲜甜呀!串烧(鸡翼、鸡腿肉、拖罗)鸡翼同鸡腿肉嘅味道OK,肉质嫩滑,提议加少少七味粉调味,即刻变得好好味啦!至于,串烧拖罗嘅脂肪好平均,充满鱼油嘅香味。炭烧鱿鱼脚鱿鱼脚带有微微嘅炭香,烧得微㶶。炭烧极上牛舌定食等咗咁耐,终于等到牛舌喇!经过炭火嘅烧烤,牛舌嘅肉汁被锁住,肉质软腍弹牙仲好有牛嘅香味,肉汁丰富浓厚!定食仲包牛
前菜薯仔沙律
炭烧鱿鱼脚
炭烧鱿鱼脚
鱿鱼脚带有微微嘅炭香,烧得微㶶。
土锅三文鱼亲子饭
土锅三文鱼亲子饭