2024-04-20
今日同朋友去左试下牛舌关注组都有推介过嘅「Gyutan Toku牛舌专门店 」,呢度除咗有出名嘅牛舌定食之外,仲有好多日式串烧同小食。餐厅嘅座位唔算多但坐得宽敞,有居酒屋小店嘅感觉。我哋嗌咗炸鸡三件、芥辣八爪鱼、烧鳕鱼干、极上牛舌定食同柚子酱油渎牛舌定食。炸鸡炸得香脆松化,外皮脆口而入面嘅鸡肉依然保持到嫩滑嘅口感同肉汁;八爪鱼头盘份量唔细,八爪鱼粒同青瓜粒拼芥辣酱,味道少少辣得嚟又几开胃;烧鳕鱼干拼沙律酱都好香口,咬落去脆卜卜,几重鳕鱼味,食极都唔停;所有嘅牛舌定食都有茶碗蒸、泡菜、沙律菜、腌萝卜、面鼓汤同白饭,极上牛舌定食嘅牛舌非常厚身,咬落去爽口有嚼劲,烧完之后块牛舌嘅牛味好出,加上每块牛舌表面都有轻微嘅横切纹,令到烧汁可以更入味;柚子酱油拼牛舌嘅配搭非常清新,柚子嘅味道中和左牛舌嘅油腻感,咬落去好腍身,而且牛舌嘅份量非常多,中间有一粒温泉蛋,刺穿之后蛋汁捞埋珍珠饭一齐食系绝配。而家餐厅仲做紧一周年开业优惠,喺唔同嘅日子都有唔同嘅优惠,非常推介各位钟意食牛舌嘅朋友嚟试一试呢一间牛舌定食!📍土瓜湾天光道44号天光大楼地舖位置就脚:🍊🍊🍊🍊餐厅环境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整体CP
📍土瓜湾天光道44号天光大楼地舖
位置就脚:🍊🍊🍊🍊