2021-12-18
1925 浏览
牛角放题终于开到黎湾仔,趁今日开心星期五黎食返个100分钟放题先,等左超过半个钟先有位。好多人,因为呢度有做午市套餐。放题做6个价钱,100分钟就有4个价钱,我哋拣左100分钟最贵嘅澳洲特上和牛放题,6点前入座$428一位,另收原价加一。呢个餐包132款野食,主角当然系呢个价钱先食得嘅澳洲和牛牛腹肉,一口牛,牛板腱,M2西冷扒,可拣烧肉汁或塩酱,扒仲可以拣黑椒盐。王样Premium就有3款,有澳洲和牛腹胸肉同牛板腱,可拣塩味牛油或蒜香炭烧酱。另外仲有鱿鱼。澳洲和牛牛腹肉普通。澳洲和牛西冷扒就唔错,烧完自己用较剪剪成细条状都易食,唔韧。烧肉汁好食啲,塩酱太咸,黑椒盐都唔好味。澳洲和牛腹胸肉较牛板腱嫩,蒜香炭烧味好食。鱿鱼一份得劲少,不过质素好新鲜,超爽脆。其他仲有少量海产,包括车海老,味醂鸡泡鱼干,半壳扇贝,牛油广岛蚝。仲有炸虎虾同黑糖牛油番薯。车海老肉质霉嘅。味醂鸡泡鱼干好韧,烧完先食就好啲。半壳扇贝唔差。牛油广岛蚝都可以,系咸左啲。其他就系平啲嘅餐都可以叫,我哋当然主力唔会食。自己用手机落单。枝豆唔新鲜。 牛油粟米都ok。其他野食就自己攞。自助区喺一楼入口附近。前菜同沙律细细兜用保鲜
澳洲和牛牛腹肉普通。
澳洲和牛腹胸肉较牛板腱嫩,蒜香炭烧味好食。
鱿鱼一份得劲少,不过质素好新鲜,超爽脆。
车海老肉质霉嘅。
枝豆唔新鲜。
牛油粟米都ok。
其他野食就自己攞。自助区喺一楼入口附近。
前菜同沙律细细兜用保鲜胶包好。由上至下有盐味青瓜,青瓜螺肉,紫洋葱和风番茄,泡菜。
盐味青瓜普通,上面洒上白芝麻粒。
紫洋葱和风番茄,个酸汁好食。
泡菜可以。
杂菜沙律麻麻哋。
野菜丝沙律。
沙律酱喺隔离自己加。
有自制牛角饭。
有关东煮。
大根清甜又炆得稔,当菜食唔洗烧。
福袋
芝士鱼蛋
汤有两款,分别系昆布汤,同忌廉蘑菇汤。
烧野菜选择唔多,有鲜冬菇,洋葱,鸡髀菇,京葱,粟米。真系冇时间夹烧黎食。
当然甜品好重要!
首先最紧要系有两部软雪糕机,一部有北海道8.0牛乳雪糕,萄葡雪糕,同扭纹雪糕。另一部系另一面,有忌廉柠檬雪糕,阿萨姆红茶雪糕,同
扭纹雪糕。
最正一定系北海道8.0牛乳雪糕,又香又滑,海道8.0牛乳扭纹萄葡都唔差,其他味斋食就甜左少少。仲有两款窝夫饼脆筒俾你自己攞,块饼又薄又脆,好正。不过要食得快啲,否则会漏雪糕。
雪糕隔离有奇异果酱,蓝莓酱,焦糖酱。仲有迷你棉花糖,石头朱古力同聪明豆俾你加落雪糕度食。
雪柜有4款口味迷你雪米糍,望落就唔多吸引。
另一面有甜品柜,由上至下有两款口味慕斯杯,窝夫,长崎蜂蜜蛋糕,杂果,朱古力大福,铜锣烧,同泡芙。既然有软雪糕,呢啲甜品显得毫无吸引力。
汽水机有6款口味汽水。果汁有巨峰提子,金桔,雪梨,柑橙。另一面有蓝莓,杂果宾治,芒果,苹果。
亦有咖啡机。其实有雪糕食真系连野饮都冇咁重要。
真系要讲既系服务奇差。首先座位劲逼,一行四人俾张好少位摆野嘅貌似四人枱既二人枱你,仲要系冇人收食完嘅碗碟,咁点食放题?某服务员态度好差,明明佢哋漏单唔出足食物数量仲屈你拎走左啲野食,令成餐饭质素大打折扣。食物方面,放题嘅食物质素比唔上平时散叫,呢个价钱得呢个质素唔得㖞。个人觉得叫最平嘅午餐然后狂食佢啲自助食品先抵。再加埋咁嘅服务质素,呢个价钱只能俾劣评。