2012-10-15 292 浏览
10月最大既事就系我生日喇﹗食家话要食好尐,于是决定去九龙城打边炉﹗九龙城的东荣火锅,网上食评很不俗,今日终于有缘来试试喇﹗食物除左牛肉同海鲜之外﹗其实不太贵,一般火锅店价钱﹗亦唔收加一﹗由于得我同食家关系,无得三心两意,一于食精尐﹗食家打电话Book枱时已order定一碟最贵的牛肉,再加多半条𫠒红鱼刺身﹗生日唔再饮狮威喇,食豪尐,饮蓝妹﹗汤底点了鲨鱼软骨翅汤,大量鲨鱼骨,配上鸡件,未打边炉建议饮番两碗,好清甜呢﹗牛肉来了﹗是大既特级牛颈脊边,色水极殷红,雪花纹细腻满布,真系睇见都流口水﹗软灼十几廿秒,牛味香浓,脂香丰腴,极软滑,完全唔洗蘸任何野先系最佳食法,爱牛者必嗜,最后两个人KO咗成碟﹗$268一碟,贵得有道理﹗再来是半条𫠒红刺身﹗$258即叫即做,新鲜,鱼肉爽甜,同食家两个吃到耳仔也竖起来﹗两个人打边炉去边都贵架喇﹗这儿有6-8人套餐做紧特价,我见佢都好多野食,值得一大班人来试试﹗𫠒红的头头尾尾做了椒盐,送酒一流﹗碟野食左大半先影,样衰咗﹗最后来个油墨菜作结﹗两个人食两样野已饱哂喇﹗楼分两层,地下得五六张枱,来食饭的话记住订位,见门口有个哥仔等咗成个钟都未有枱,好惨﹗埋单$78
10月最大既事就系我生日喇﹗
食家话要食好尐,于是决定去九龙城打边炉﹗
东荣火锅
九龙城的东荣火锅,网上食评很不俗,今日终于有缘来试试喇﹗

食物除左牛肉同海鲜之外﹗
其实不太贵,一般火锅店价钱﹗亦唔收加一﹗

由于得我同食家关系,无得三心两意,一于食精尐﹗
蓝妹$25
生日唔再饮狮威喇,食豪尐,饮蓝妹﹗
鲨鱼骨汤底,够味清甜
牛颈脊边
牛肉来了﹗
牛味浓又软滑
$268一碟,贵得有道理﹗
𫠒红刺身
再来是半条𫠒红刺身﹗$258
爽甜,新鲜
即叫即做,新鲜,鱼肉爽甜,同食家两个吃到耳仔也竖起来﹗
套餐好似几抵㖞﹗
两个人打边炉去边都贵架喇﹗
椒盐鱼骨
𫠒红的头头尾尾做了椒盐,送酒一流﹗
碟野食左大半先影,样衰咗﹗
油墨菜
最后来个油墨菜作结﹗两个人食两样野已饱哂喇﹗
地方不算大
生日总要豪一次
埋单$780,平日当然唔会食咁贵,系生日特别日子食家话一定要食好尐﹗
多尐人来会吃得更多,听说佢出品既虾滑十分出名,下次一于约多几个老友记来试试先﹗

庆祝纪念
生日