2019-09-27 41 浏览
我同老公都系牛魔王无论自己煮定出去食,好多时都系拣牛星期日放假,老公要去中环买嘢,顺便去食Steak Bar食lunch 样样都想试,最后拣咗吉烈牛扒,牛板腱同芝士粉薯条吉列炸牛扒我第一次食咋,同吉列猪扒完全唔同,好柔软。上枱时候基本上系全生嘅,要自已用小火炉再煎下先食啊。煎完果个薄薄嘅吉列皮又变返脆脆der牛板腱(即系flat iron)呢个系限量的,staff介绍话如果钟意牛味可以试呢个啊。厚切嘅flat iron 咬落去劲juicy 呀😍😍呢肉又嫩又有牛味,好钟意呢个部位中间系会有条幼幼嘅筋穿过㗎,会难切少少,但又未至于会咬唔到我个人觉得炸牛扒点烧汁比较好味,而牛板腱点盐比较配食到后段,因为件flat iron 冻咗啲,结果我地又用小火炉煎下佢先食😂,个小火炉好有用芝士粉薯条系波浪薯条嚟㗎,再加大量芝士粉,实好味啦
我同老公都系牛魔王
无论自己煮定出去食,好多时都系拣牛

样样都想试,最后拣咗吉烈牛扒,牛板腱同芝士粉薯条

吉列炸牛扒

牛板腱(即系flat iron)

我个人觉得炸牛扒点烧汁比较好味,而牛板腱点盐比较配

芝士粉薯条系波浪薯条嚟㗎,再加大量芝士粉,实好味啦