2017-04-25 426 浏览
有个朋友特别中意食牛肉,我同其他FD都叫佢「牛魔王」,无论食乜,只要个菜式有牛就会嗌果种。有次佢问我打边炉边间牛肉正,据我好耐之前食过就答左「牛精皇」呢间边炉舖,但估都估唔到,佢叫我陪佢去食,我见好耐冇打边炉而且质素真系唔错,最后就同佢去,再次黎到「牛精皇」,食个牛肉塔过口瘾。九龙城「牛精皇」,大大个牛头挂左系门面,我谂去过或者经过既人都冇可能唔认得呢个唛头。除左边炉,呢到仲有海鲜刺身,大部份都系时价计有,价钱日日唔同。内在环境有大圆枱、卡位、二人枱不等,除左呢间店面,隔离仲有第二个舖位,所以爆人都唔惊。泰式皇家冬阴公锅(小辣),因为「牛魔王」自小对辣有个情意结,可谓无辣不欢,而我就岩岩好相反,辣野可免则免,所以系选择边炉汤底既时候晒左唔少时间,最后大家一人退一步,拣左呢个泰式皇家冬阴公锅(小辣)。以边炉汤底黎讲,呢个好足料,轻轻搞一搞就见到香茅、蕃茄、辣椒、柠檬叶、秀珍菇等等,入味非常,酸酸麻麻既感觉带微辣。除左汤底材料外,另外仲有几只虾同青口,可以话系海鲜冬阴公。什菜篮,乜菜都有啲既什菜篮,但本人觉得价钱偏贵而且好多都唔系热门既蔬菜,而且我地感觉今次唔应该嗌呢份,因为除左生菜同菜心
有个朋友特别中意食牛肉,我同其他FD都叫佢「牛魔王」,

无论食乜,只要个菜式有牛就会嗌果种。

最后就同佢去,再次黎到「牛精皇」,食个牛肉塔过口瘾。
泰式皇家冬阴公锅

最后大家一人退一步,拣左呢个泰式皇家冬阴公锅(小辣)。

什菜篮

而且我地感觉今次唔应该嗌呢份,因为除左生菜同菜心,

其他幼身既菜放入阴公汤底之后,变左同啲汤料一样,而且好快发黄,所以阴公汤底唔建议嗌菜:S
双拼手打芝士牛丸及手打虾丸
双拼手打芝士牛丸及手打虾丸,双拼需要加多$10,

但大家可以试多啲唔同菜式,所以感觉都抵番~

手打芝士牛丸,口感弹牙,牛丸会渗出肉汁,芝士味会漫漫散出,黑椒味唔重。
手打虾丸
手打虾丸,比牛丸更加弹牙有口感,味道鲜香而且会有虾仁出现,非常中意~
牛皇拼盘
牛皇拼盘,大家都期待既拼盘终于出现了!

三层铁盘装满牛肉既各种部位同品种,呢个卖相相当吸引目光,

「牛魔王」直情双眼发光,差啲未影相就已经要放入汤。

最上层包括有牛白肉、安格斯牛肉粒;

中层包括有牛展、牛舌;

下层包括有手切安格斯牛肉及本地手切牛肉。
牛白肉,只需要放入汤到6-8秒就可直接食,唔洗加任何调味,放入口中口感松化,成块牛白肉充满脂香~
安格斯牛肉粒,同层既另一款既食法就岩岩好相反,依个系放入汤中愈滚得耐愈入味,

正常滚10分钟以上就会开始入味,汤底完美地渗透至牛肉粒当中,而且牛味亦好浓郁,唔会盖左啲味。
牛展,食落去会有牛筋同牛肉两个部份既感觉,口感软稔。
牛舌,切得好薄身,但食落去都几烟韧,而且唔会有腥味~
手切安格斯牛肉,雪花分布平均,入口即溶既口感,牛味香口,好想一食再食!
本地手切牛肉,雪花位唔多,咀嚼感多啲,牛肉味道比较浓郁。
打边炉再加少少酒精,唔系饮得之人就最岩饮呢类水果酒haha 又香又甜~

呢一餐过后,「牛魔王」都狂赞个牛皇拼盘,下次仲想再食多次,估唔到今次冇介绍错!
泰式皇家冬阴公锅
双拼手打芝士牛丸及手打虾丸