2021-09-04
今次嚟到旺角新开张,外表睇落非常sharp醒🤓嘅新潮日式丼饭餐厅——丼燃食堂🔥,一入去见到餐庞嘅装修用左好缤纷丰富嘅颜色🌈,而餐厅嘅主题非常特出,就系热情澎湃嘅摔角手以心中嘅热情去令到食物著哂火咁🥵🔥,形象尤其鲜明🤩。有别于一般嘅丼饭餐厅,丼燃食堂嘅餐牌、餐具、饮品、铺枱纸甚至乎纸巾都系用上店家自己嘅设计😍,感受到店主非常用心系成个用餐体验上面,整体环境舒适,赞💯💯因为去到嘅时候太肚饿啦😹,今次我同友人就系度叫左都几多嘢食,净系小食,我地已经叫左芥末八爪鱼🐙、焦糖三文鱼卷🐟、酥炸三文鱼鳍同爆葱鹅肝🦢多士,喺丼饭方面,就叫左虎士山丼🐯同埋虎燃四皇丼🔥,仲试埋店家推荐嘅白桃同桂花冷泡茶添❤️-芥末八爪鱼🐙$22-原本预计芥末八爪鱼嘅味道同平时食开嘅无咩分别,但食落去比想像中嘅更加辣,wasabi嘅刺激感瞬间蔓延到身体🥵好食😍-焦糖三文鱼卷🍣$68-三文鱼嘅卷物都算食得多,但系同焦糖🤩作配搭就第一次食。不得不赞店家好识得提供打卡位😹,三文鱼卷嘅两侧有一排洒上酒精嘅海盐,食前点起火🔥,好适合用boomerang打卡☺️味道方面,估唔到焦糖同三文鱼咁夹😳入口时先感受到三文鱼嘅鲜味,然后甜味随即袭来,
芥末八爪鱼🐙$22
焦糖三文鱼卷🍣$68
三文鱼嘅卷物都算食得多,但系同焦糖🤩作配搭就第一次食。不得不赞店家好识得提供打卡位😹,三文鱼卷嘅两侧有一排洒上酒精嘅海盐,食前点起火🔥,好适合用boomerang打卡☺️味道方面,估唔到焦糖同三文鱼咁夹😳入口时先感受到三文鱼嘅鲜味,然后甜味随即袭来,甜味无抢走三文鱼嘅鲜味,而系突出左其他食材嘅味道,好食😍
酥炸三文鱼鳍🐟$32
呢个真系要赞一赞佢嘅性价比👍🏻,售价唔高但系可以食得出一番巧思😃首先,酥炸三文鱼鳍嘅炸浆好薄,咬落去𠮶阵有阵轻盈嘅感觉😋,唔会食到成口都系炸浆。虽然佢得两旧,但系两旧都好厚肉🤪,食落去好满足,赞🥰
爆葱鹅肝多士🦢$68
鹅肝基本上只要煎得好就好食😍店家用爆过嘅香葱配上鹅肝,两者香气甚盛😋未放上枱就已经闻到香味。食落去就唔使多讲啦,软滑嘅鹅肝一咬即破,鹅肝嘅油香同葱香瞬间系口腔爆发🤩满嘴充斥住独一无二嘅香气,好味😋😍
系丼饭方面,除左店家推荐嘅丼燃火爆丼同新鲜刺身丼之外,仲可以自由选择,砌出最啱自己心水嘅丼饭🤗
虎士山丼🐯$148
虎士山丼系丼燃火爆丼嘅其中一款,即系店家上饭前会先火炙丼饭嘅刺身,食客可以自己拣选想食嘅酱料,今次我就拣左芝士酱🧀。虎士山丼入面有三文鱼蓉、拖罗蓉、带子、蟹肉、三文鱼籽同埋黑松露,整体嚟讲成个丼饭好丰富😳本身拖罗就已经比较贵,依家整成拖罗蓉嘅丼饭都几奢侈,食材都非常新鲜🥳食到拖罗蓉个阵,拖罗嘅油脂同鲜味马上占据口腔,而带子同三文鱼都不相伯仲,每一啖食落去都有满满嘅鲜味同丰富嘅味道🥰黑松露可谓画龙点精,令到成个丼饭味道升华,非常满足👍🏻😋
虎燃四皇丼🐯$118
虎燃四皇丼包括左口鱼边、三文鱼、蟹棒、赤虾、蟹籽,配上海胆酱🤩左口鱼边相信都系好多人的最爱之一。爽口、鲜甜,就系因为呢咁,我就挑选左呢个丼啦😳同样嘅就唔多赞,不过值得一赞嘅系左口鱼嘅肉都几厚,食落去好满足😋。海胆酱鲜甜有咸香,但系整个配搭起上嚟咸味鲜味平衡,唔错🥳
白桃乌龙及桂花乌龙🍑$22
有啲似牛大人嘅冷泡茶😹淡淡嘅白桃味同桂花味,清爽解渴😋