2020-03-02
最近因为疫症而多左回家食饭, 反而少左出外食饭, 早两日妈妈休息一天唔煮饭, 我地就出去附近食西餐, 幸好去到餐厅人流唔算多, 食都放心得多! 间唔中我地都会去依间餐厅食晚饭, 因为依度既半自助晚餐的确物超所值, 而且系食到捧住个肚走, 加上而家做紧限时优惠, 四人同行一人免费! 今次我地就拣左晚餐, 每个餐都包左主菜+餐汤+精选甜品+特选饮品我地一行四人就各自拣左自己想食既主菜, 而沙律就有两款选择, 分别有烟三文鱼沙凯撒沙律或鲜木瓜海虾田园沙律, 其实食既沙律同半自助沙律吧自取都系一样既食物, 新鲜得黎份量都几多是日餐汤系牛肝菌松露汤, 味道浓郁香滑今次我叫左迷迭香烧鸡拼BBQ酱烤猪肋排, 配菜系普罗旺斯炒杂菜同黑松露薯蓉, 烧鸡外皮几脆, 鸡肉保持到肉汁, 唔会过份刃口, 猪肋排入味又够软熟, 入口完全唔粘牙, 黑松露薯蓉口感软滑带阵阵松露香, 唔错爸爸就拣左芝士焗龙虾拼特色香料牛扒, 同我一样既配菜, 龙虾依然口感爽弹, 芝士味又唔会浓过头, 牛扒系好似汉堡扒既味道, 食落系牛柳口感, 如果有返少许咬劲相信会更好妈妈拣既圣凯伦牧场安格斯西冷叫左七成熟, 配菜有迷你甘荀, 烩野菌
是日餐汤系牛肝菌松露汤, 味道浓郁香滑
妈妈拣既圣凯伦牧场安格斯西冷叫左七成熟, 配菜有迷你甘荀, 烩野菌白豆, 香草烧新薯同香草牛油, 西冷肉味浓郁之余, 汁又多, 食落唔会感到有滞腻感, 厚薄适中
最后系姐姐叫既美国克厘石牧场安格斯肉眼都系七成熟, 配菜同上, 肉眼味道比西冷强烈, 入味啖啖肉带咬劲, 牛味突出, 嫩而不刃
最后食埋甜品同饮埋杯百香果茶解腻, 超满足喔!