2009-10-20
今日DAY OFF, 突然间好想去饮茶; 又唔想去黎去去都系果几间, 就拣左间好似平D既茶楼饮个下午茶其实, 边到既茶楼都差唔多做紧下午茶特价优惠; 不过, 我见到佢做紧点心$4.8起, 先去食下啰去到门口, 个RECEPTION姐姐问左我几位就带头带我入去坐, 之后佢就问我饮咩茶; 我未答佢果时, 见到个侍应走埋黎; 咁我见RECEPTION姐姐问嘛, 咪答佢啰; 同佢讲野果时, 佢睇紧电视, 咁我以为佢无听到啦; 咪再讲一次, 我好SURE佢一定听到㖞, 但个头都系睇著个电视; 之后答返我果个先系侍应; 咁既态度, 黑人憎好啦, 唔理D无聊人, 个肚饿到死, 个侍应放低几张点心纸就走左; 个RECEPTION好入神咁企系我张枱附近睇电视; 睇左成分钟先肯走; 咩野人黎嫁到我点点心啦, 我点左1张; 交左比侍应先慢慢点第2张; 之后’妙’到后面张枱既人点紧张黄色点心纸; 我先发觉个侍应无比张黄色点心纸, 我张枱又无放定黄色果只点心纸啰; 好彩无比第2张点心纸; 之后我再重新点过D点心, 都有D后悔点左第1张点心纸添, 成$2X 1碟; 但唔多好食我点左D几样野食:沙姜凤爪硬到咩咁;
我点左D几样野食:
沙姜凤爪
硬到咩咁; $2X, 哇, 洗唔洗呀
黑椒尤鱼须
好干身; 系唔系返炸几次先上碟? 都唔平嫁, $2X
炸云吞
我至爱; D个真系唔错---个价钱, 大特价$4.8; 味道仲唔差添
流沙奶黄包
都唔流沙, 普通奶黄包1笼
黑椒爽肚
OK㖞, 几新鲜; 都算入味
萝白炆牛杂
算小辣, 唔食得辣既朋友唔好叫; 我都食得下小辣既人, 食到最尾D萝白吸收左D辣油既精华, 辣到爆; 唔好比个名呃左
另外一提, 过4点会开始熄咁D灯......
茶钱收左$5位
部份食物, 尤其大特价果D, 都OK既