2020-11-25
今日想走日式食物又唔想食生冷野所以选择了拉面,我炮台山附近拉面店唔算多选择同事推介所以去了这间,金鹤有五所分店我都未去过第一次试,今次试完我对香港日式拉面有了新希望一般我都是大约两个月先食一次拉面,每次食完都好口渴...就算已经点了淡一点...入到去本身谂住叫午餐,但午餐唔算太吸引就点了一个正常套餐(主食,小食,饮品)点了金鹤鸡白汤拉面为主食,黎到嘅时候见到本上有一个浮夸嘅’装饰‘,本身以为得个睇字同事叫我快啲食,食咗落口好香口有啲脆有啲甜.....好好吃....问店员得知是炸牛蒡...第一次食到个汤底冇‘咸味’...好神奇...好真嘅鸡味有少少好似溶咗嘅芝士味(如果食开重未或者食开味精会觉得呢个好淡可以加$20转特浓,我同事好夸张觉得个汤好味到要饮晒佢..食完完全唔觉得口渴碗面入边有鸡,黑豚肉,黑木耳,笋,炸牛蒡,溏心蛋.(鸡食落去似系慢煮鸡胸肉好林好林黑豚肉味道也很不错)和朋友分别点了小食炸唐杨鸡及炸日式饺子,饺子不过不失而鸡就真系好出色,个面炸得刚刚好,又香又脆....重点系入面嘅肉一啲都唔干又滑又多汁!!另外佢哋有出名嘅日本同本地嘅手工啤选择,好可惜午饭冇加到钱叫,晚饭一定加钱
另外佢哋有出名嘅日本同本地嘅手工啤选择,好可惜午饭冇加到钱叫,晚饭一定加钱饮埋,钟意饮啤酒嘅客人可以夜晚过嚟食夜晚饭或者过嚟叫个串烧餐,优惠价加啤酒~
总结
食物:70