2018-12-10
听朋友讲佐敦有间几正既尼泊尔餐馆.几好呀,都未食过尼泊尔菜.间餐廰就系佐敦站C2 出口附近既吴松街,地点几好.巿中心,又近地鐡.入到餐馆,环境都几好,用餐空间都够大,加上微暗既灯光,应该好岩蜜运中既男女朋友.因为未食过尼泊尔菜,所以.我地最后都系拣左的食开既野.见餐牌相入面既野食都大大件,所以我地剩系叫做一个海鲜杂锦薄饼同一个尼泊尔蒸饺子,再加一杯菠萝汁.落完餐后冇耐,尼泊尔侍应妹妹就送上尼泊尔薄饼,可能系我吾系好食得辣啦.觉得都几辣. 不过辣得嚟都几特别,我朋友就话吾辣,好好味.食完薄饼冇耐,跟住就上左海鲜杂锦薄饼,都几大件,可切到六件.其实,三个人都够食.个杂锦薄饼啖啖肉,有鲜虾,墨鱼,龙脷鱼,青口,再加左的印度香料.正呀.连戒食左薄饼好多年既我,都忍吾住食左一大半(三件半).讲味道肯定正过出面大品牌既薄饼店.冇耐,就轮到蒸饺子,有鸡肉同猪肉可选,我地拣左猪肉本来都冇乜期望,因为,蒸饺子本来就系中菜常见既菜式,但又真系估佢吾到,佢又几好味WO,同平时食开既中式蒸饺味道上有少少吾同,但又讲吾知点形容个差异.凡正,最后十粒被我地食晒.食晒一大盘薄饼,加大大碟既蒸饺,其实都己经好饱,另个
因为未食过尼泊尔菜,所以.我地最后都系拣左的食开既野.
食晒一大盘薄饼,加大大碟既蒸饺,其实都己经好饱,另个时候,再饮埋杯菠萝汁,觉得宁舍清甜,好饮.间餐厅几正,揾日再试下佢其他野食.^^