2014-01-01
如果同朋友系尖沙咀晚饭完,多数都会为想食埋甜品先番屋企,但系晚饭过后既所有糖水店,郁d都要等成45min至1hr不等..由其是依种冻冰冰既天气,我黎讲就真系唔想系街吹风等= =所有好多时如果时间尚早我都会拣去弥月屋。弥月屋位置系重庆大厦活方地库内最入,某出名茶餐厅隔离,因为装修好特别,你一行入转角就好容易留意到,唔会难揾!(因为个商场根本唔大~)其实我几喜欢佢依到既装饰,满墙都系一D日式怀旧FEEL既海报同埋装饰物。初初第一之黎MENU得1张纸,而家已经进化成1本,不过内容依旧,食品名称需要花小小心机去估佢系咩。今次我就要左葛软米兹,秋限既蜜桃味同埋1杯黑糖天草特饮。饮品先上,虽然并唔了解天草系咩,不过感觉佢就好似台湾既寒天一样,条状口感似Jelly既配料(有错请更改~~),黑糖味不重,成杯饮品并不太甜,就系岩岩好既感觉~不过如果我能够知道佢系咩更好XD至于我点既葛软米兹,如名一样有小小似糯米糍一样烟韧,但系口感就冻冰冰都系有小小似JELLY,好香桃味,清爽,配埋带焦香黄豆粉食,好正~~虽然黎过不只一次,但系就系因为佢甜品款式同埋特别,一次黎完都会想再黎=]
所有好多时如果时间尚早我都会拣去弥月屋。
初初第一之黎MENU得1张纸,而家已经进化成1本,不过内容依旧,食品名称需要花小小心机去估佢系咩。今次我就要左葛软米兹,秋限既蜜桃味同埋1杯黑糖天草特饮。 饮品先上,虽然并唔了解天草系咩,不过感觉佢就好似台湾既寒天一样,条状口感似Jelly既配料(有错请更改~~),黑糖味不重,成杯饮品并不太甜,就系岩岩好既感觉~不过如果我能够知道佢系咩更好XD 至于我点既葛软米兹,如名一样有小小似糯米糍一样烟韧,但系口感就冻冰冰都系有小小似JELLY,好香桃味,清爽,配埋带焦香黄豆粉食,好正~~