2023-10-03
今晚约了朋友旺角食饭~原来The forest呢度又开左间HeSheEat…呢间餐厅好多分店,而且好钟意餐厅既甜品,又多款又好好食,所以捉左朋友陪我食返餐。呢间分店装修得好靓,有格调,坐得舒适又舒服,打卡都一流。我跟朋友跟了数款美食一齐开心share..呢款小食都相当出色,炸虾天妇罗配青柠蛋黄酱。一件件脆卜卜既金黄色炸虾天妇罗,卖相好靓又香脆,拎起后沾上独有既青柠蛋黄酱,青柠蛋黄酱比一般蛋黄酱稀少少,更易令天妇罗外皮沾上了酱汁。而且酱汁带点点清新微酸,好好味呀,而且仲有浓浓蛋黄酱味,好惹味。外皮炸得又薄身又脆,中间的虾肉弹牙爽口啖啖肉,十分滋味,口感丰富。另外点了一款卖相都是相当出色的扁意粉,这款香煎带子黑松露忌廉烩扁意粉相当香气扑鼻,浓浓的黑松露味十分惹味吸引,而且卖相仲好精致,上面放了又大又圆又厚切的带子粒,仲有三文鱼籽,相当丰富。仲有蓝色食用花、菇类等等,整个卖相都相当靓,其实都唔舍得拌匀,哈哈。味道都好creamy好好味,黑松露味强烈、带子肉厚弹牙,完美。之后当然唔少得食返几款甜品啦。同朋友试了呢款特浓5.0牛乳雪糕芭菲-蓝莓芝士饼口味。芭菲杯都有四款口味,但我们就点了蓝莓芝士
呢间分店装修得好靓,有格调,坐得舒适又舒服,打卡都一流。
我跟朋友跟了数款美食一齐开心share..
之后当然唔少得食返几款甜品啦。同朋友试了呢款特浓5.0牛乳雪糕芭菲-蓝莓芝士饼口味。芭菲杯都有四款口味,但我们就点了蓝莓芝士味。芭菲杯卖相好靓好精致,以一只高身既杯一层又一层的放满了食材如脆米、蛋糕等等,之后再加上了牛乳雪糕。
啖啖都好冰冻好好味,特浓5.0牛乳雪糕十分好味,好浓好重牛奶味,超赞呀,再混埋杯中的食材食,啖啖都好好味好满足呀,跟朋友都好钟意呢个芭菲杯,不过要食既时候就要趁快食,因为我们就是搅住影相,之后好快便融了,雪糕真系要及早食。
另一款点了士多啤梨麻糬梳乎厘班㦸配士多啤梨雪糕,呢款班㦸都是有多种口味可选择的。我们见麻糬好特别,所以就点了呢一款了。
麻糬相当特别,是一块麻糬铺在班㦸上面,卖相好靓,白白的,相当有趣,而且一切下,麻糬跟班㦸都一分为二,之后会有球雪糕系中间跌了出来,好正。
看到班㦸中间都是满满的雪糕、超松软的班㦸、仲有烟韧口感的麻糬,整个甜品都相当好味,口感丰富,而且呢间餐厅的班㦸是超松软好好味的,必定要试。
我们仲点了两杯饮品,一杯是热的洋甘菊茶,清清的菊花香味,清清的十分舒服。
另一杯是椰子斑兰Latte…相当特别,外型是绿色的,饮落去椰子斑兰味都好出色,又不会太甜,好有亚热带风味,唔错唔错。
是晚十分满足,好开心。