2019-07-09
今日去咗食呢间喺湾仔嘅地中海菜hEat,喺去之前已经知道呢间餐厅喺出名食dry aged熟成牛🐂,对于我呢个咁钟意食牛魔王,真系好期待呀😍.食咗佢哋嘅4 -course menu,以下就介绍下我食咗啲咩啦🤗.头盘Oyster on chef selection - 有两只唔同品种嘅蚝,不过都唔记得问系咩蚝添🙈,两只食落都十分新鲜,有蚝味㗎😋Summer truffle porcini toast🍞 - 呢个系牛肝菌黑松露酱多士,一上枱已经闻到好香嘅黑松露味🤤,加埋芝士同埋grill过嘅多士,都系一个唔错嘅小食👍🏻.前菜King crab leg🦀 - 炭烧过嘅日本皇帝蟹脚,啖啖肉🤤,配埋牛油sauce,十分香甜Daily seasonal clams - 呢款蚬平时比较少食,蚬肉都好大粒,十分鲜甜,配埋有柠檬草味嘅cream sauce🍋,creamy又唔腻,呢个必试呀👍🏻.主菜Guinea Han🐓 - 呢个系香煎鸡脾肉,serve with蔬菜同埋鸡汤,冇太多嘅酱汁,清清地😌,平时我系唔食鸡皮架,因为觉得太肥🤭,不过呢个鸡皮就一啲都冇咁嘅感觉,鸡皮煎到薄脆,唔错架Prime CAB
头盘
前菜
主菜
Prime CAB striploin in house dry aged 30days 🥩- 重点黎喇 30日熟性牛扒,都系以炭烧嘅方式煮嘅,牛扒表面比较干身,不过入面嘅肉质就好淋,一啲都唔会鞋架,仲食到好oringinal嘅牛味😋
甜品
White chocolate pana cotta - 呢个panna cotta同平时食开嘅有啲唔同,因为有白朱古力,所以个质感都比较企身,仲见到佢用咗云呢拿籽,口感味道都更rich呀🥰
Chocolate tiramisu - 呢个面头嘅似系朱古力mousse,底下就系索左酒味嘅蛋糕,好香架😋
饮品
每人有一杯确mocktail🍹,你可以自己随意选择你想要嘅口味,我哋话想要啲refreshing啲嘅,最后就系我哋特别条配左一杯柑味🍊同埋一杯荔枝味嘅mocktail嘅
呢度嘅环境都几舒适,有落地玻璃可以望到出边嘅景色🏙,而且音乐好relax🎵,好啱同朋友一路食饭一路慢慢倾计㗎