2016-06-08
第一次黎cwb食斋,入到去比我既感觉就系好舒适,清静,令人放松身心。坐低冇耐,店员便为我们冲泡了一壶普洱茶并递上餐牌,翻开餐牌后各式各样的小菜,睇落个名都好有特色,好似鸿运当头,狮子头...由于我系晚市去既,就叫左一个素餐肉砂锅菜头炒饭、常乐水饺同埋辣干煸虾仁。首先到既系依个素餐肉砂锅菜头炒饭,就咁睇个样个D素餐肉同餐肉真系冇乜分别,而且炒饭亦都粒粒分明,显然是用隔夜饭才能炒出的。入口后素餐肉亦几可乱真,外脆内软,而饭亦炒得很够火喉,整体来说这个炒饭金黄香口,餐肉别具特色,食落亦都吾差,够镬气,有一定既水准,值得一试。到干煸虾仁,吾好睇佢表面咁多指天椒,其实佢并冇想像中咁辣既,厨师以腰果,青红椒作为配菜,亦为碟小菜添上一点田园色彩,素虾仁入口爽软,完全有虾仁应有既口感,整体来说虾仁味道微辣而爽口,推介一试。最后就是该店的招牌菜之一,常乐水饺。一容有六只的常乐水饺以花形摆放,外观已经攞满分,事不宜迟,入口第一啖比我既感觉系好多料同爽口,佢里面既馅料非常充足,而且佢既菜切得够碎,并吾会有痴牙既情况出现,佢既味道亦非常清新,吾会太油,食几多都吾会厌,而且馅皮烟韧,入口松软,推介大家一试。另外
由于我系晚市去既,就叫左一个素餐肉砂锅菜头炒饭、常乐水饺同埋辣干煸虾仁。 首先到既系依个素餐肉砂锅菜头炒饭,就咁睇个样个D素餐肉同餐肉真系冇乜分别,而且炒饭亦都粒粒分明,显然是用隔夜饭才能炒出的。入口后素餐肉亦几可乱真,外脆内软,而饭亦炒得很够火喉,整体来说这个炒饭金黄香口,餐肉别具特色,食落亦都吾差,够镬气,有一定既水准,值得一试。 到干煸虾仁,吾好睇佢表面咁多指天椒,其实佢并冇想像中咁辣既, 厨师以腰果,青红椒作为配菜,亦为碟小菜添上一点田园色彩,素虾仁入口爽软,完全有虾仁应有既口感,整体来说虾仁味道微辣而爽口,推介一试。 最后就是该店的招牌菜之一,常乐水饺。一容有六只的常乐水饺以花形摆放,外观已经攞满分,事不宜迟,入口第一啖比我既感觉系好多料同爽口,佢里面既馅料非常充足,而且佢既菜切得够碎,并吾会有痴牙既情况出现,佢既味道亦非常清新,吾会太油,食几多都吾会厌,而且馅皮烟韧,入口松软,推介大家一试。 另外一提,依间铺既画亦可留意一番,颇为有趣!