2019-11-18 4839 浏览
今时今日,身为香港人既我,唔敢出声、唔敢放假、唔敢出街,只因身处既城市不再自由…..😭迫使我只能用金钱去表达自己既诉求……即使明知星期五晚上出街食饭已经变得不再安全,都仍然要用金钱支持一下良心餐厅!!😤💪小店装修以大地色系为主,枱櫈都以木质,偏橙色既柔和灯光,打造一个文青环境。餐厅除左提供包类、炸物、特色咖啡饮品外,仲有意粉、甜品,虽然选择唔算多,但各有特色。我同朋友两个,order左两款大热汉堡,另加一个炸薯条。即点即炸既幼薯条 $42虽然望落平平无奇,比麦记再幼多少少,不过味道却高出几倍!!😋 薯条应该炸左两次,所以硬身d、挺d、脆d;由于用左幼薯,所以薯心较少,食落比偏向硬脆口感;无盐薯条,配埋个蒜味、少少酸同咸既酱,非常好味,好快就比我地两个清哂~~🤤咕噜鸡 $66网上有唔少食评都推介呢款咕噜鸡,加上自己本身中意食咕噜肉,所以唔会错过呢款fusion汉堡。😏面包好松,入面有好多气孔;貎似炸过,外层好酥脆,不过油腻感较重,食完成个包好溜。个名虽然中式,但个咕噜汁加左d香草落去,食落唔觉得似咕噜,但唔差,比较重口味。鸡肉炸得比较深色,但应该系鸡脾肉,食落都仲有d嫩滑感同有汁;炸粉唔

我同朋友两个,order左两款大热汉堡,另加一个炸薯条。
即点即炸既幼薯条 $42

咕噜鸡 $66

咕噜鸡

鸡肉炸得比较深色,但应该系鸡脾肉,食落都仲有d嫩滑感同有汁;炸粉唔算好厚,但炸得比较介口、硬身。

牛油果紫菜软壳蟹包 $88
牛油果紫菜软壳蟹包

软壳蟹相比咕噜鸡,无炸到好硬,所以食落唔会觉得介口,而且中意佢无过份调味,仍然可以食到好香既蟹味😋。
牛油果紫菜软壳蟹包

另外呢个紫菜酱亦为个汉堡生色不少,紫菜味浓,同软壳蟹几夹。

整体食物质素同味道都唔错,但始终都系炸野,唔多唔少都会觉得溜同油腻。环境方面,虽然d櫈系硬板櫈,坐得唔算舒服,但环境几静,坐几耐都唔怕比人赶,可以慢慢同朋友吹水。
2019-11-15