今日唔使返工,两个人出嚟行街,行到攰揾个地方食午餐,发现有间楼上舖,好高级嘅日本料理,装修简约、清新,座位舒适、宽敞。睇咗餐牌,见到午市套餐好特色,而且价钱合理,所以入咗去。我哋一行二人,伙计安排咗我哋坐吧枱,对住厨师,前面就系铁板,可以睇住厨师处理食材、接着即刻喺铁板上面烧俾我哋食。我哋分别叫咗两款唔同嘅午市套餐share嚟食,谂住可以试多几款菜式。首先来一份三色前菜,其中烟熏鸡肉好特别,生鸡肉经过烟熏处理,咸咸地,肉质鲜嫩,有少少似食紧三文鱼刺身嘅感觉。接着有「火龙果沙律」,伙计全菜嘅时候都会细心咁为我哋介绍每一味菜式,呢一个菜式系用日本火龙果制成,特别香甜。跟住厨师将食材攞俾我哋先过目,包括咗龙虾、和牛。俾我哋影完相之后,厨师就喺我哋面前即刻煎。首先系「香煎龙虾」配合虾膏制成嘅酱汁,好香口,龙虾肉已经拆左壳,容易食用,而且肉质非常鲜嫩。接着系牛扒厚切、同埋牛扒薄切配合葱花,造成卷状状。两款牛扒都同样好食,各有特色。伴碟有蒜头片,脆卜卜,好香口。另外仲有「三文鱼籽松露蒸水蛋」,入面有蚬肉同埋帆立贝,用料十足。最后系「樱花虾酸梅酱炒饭」配鲣鱼汤,可以自行制成茶渍饭,酸梅汁令到炒饭颜色

最后系「樱花虾酸梅酱炒饭」配鲣鱼汤,可以自行制成茶渍饭,酸梅汁令到炒饭颜色变成粉红,味道清新可口,加咗鲣鱼汤之后,酸梅味更加出众,樱花虾炒到脆卜卜,好好味,而且好特色。