2023-11-23 544 浏览
尖沙咀亚士厘道开咗鮨文分店。餐厅用上和风木系嘅装修,一张长长嘅寿司吧枱,再加上柔和自然嘅灯光,令你心情放松。主厨自我介绍完之后,就悉心地为我们准备食材,见到一件件新鲜嘅刺身,真系流晒口水。另外值得一赞嘅系喺享受午餐过程中,店员殷勤地为我们添加玄米茶,服务一流。今次叫咗有酒肴四道和寿司十贯嘅Omakase。鳕鱼白子用上水云垫底,加上微辣嘅萝卜蓉,酸酸辣辣嘅味道跟白子十分匹配。白子口感绵密幼滑,入口即溶。鲣鱼配上酱油渍蛋黄和葱花,鱼肉半熟,而且带有浓郁嘅烟熏味道。酱油烧帆立贝上面原来沾满干贝碎,增强咗帆立贝嘅鲜甜味,而且外脆内嫩,口感丰富。汁煮𩽾𩾌鱼,配上辣萝卜蓉,中和左鱼嘅腥味,怕腥味嘅朋友都啱食。石湖鲷鱼感觉鱼肉嘅颜色好似珊瑚一样,十分吸睛,味道清甜墨乌贼肉质晶凝通透,爽甜,带点黏,口感特别。赤身黑陆鱼,据我所知系日本嘅高级食材,肉质爽脆,鱼油味浓。赤血引,第一次食呢一只鱼,据我所知佢系深海鱼,出口量好少,而且系季节性,属于珍贵食材,所以好少餐厅有得食。食落口感弹牙,味道甘甜。酒渍牡丹虾,估唔到酒嘅味道能带出牡丹虾嘅鲜甜味,我估做法嘅灵感来自醉虾网烧鲭鱼上面铺上一块薄薄用醋浸咗嘅昆布,

鳕鱼白子

石湖鲷鱼
感觉鱼肉嘅颜色好似珊瑚一样,十分吸睛,味道清甜

墨乌贼
肉质晶凝通透,爽甜,带点黏,口感特别。

赤身黑陆鱼,据我所知系日本嘅高级食材,肉质爽脆,鱼油味浓。

网烧鲭鱼上面铺上一块薄薄用醋浸咗嘅昆布,鱼皮带脆,鱼油味浓郁,口感丰富。

中拖罗
日本青森县大间镇出品嘅拖罗价钱最贵,可以话系吞拿鱼之王。鱼嘅肉质油脂分布平均,食落完全没有筋,入口即溶,真心想再食多几件。

鱼子用上自家酱油腌制 ,味道比一般嘅甜,每一粒都晶凝通透,而且好大粒,真系用了十足。

海胆
主厨攞出一大板嘅海胆出嚟,大家即时起哄,最后真系分晒俾大家品尝。海胆够晒新鲜,一啲都唔腥,入口软滑即溶,还带点海水味。

最后奉上豆腐味雪糕甜品,画上完美嘅句号。