2023-05-18
約咗朋友去東涌踩單車,係東涌海濱附近試咗一間川菜館,出面既格局望落好chill,原來入面係食四川菜。呢間川菜位置都比較隱蔽,係纜車站附近,四周圍既環境好舒適,而且餐廳入面空間廣闊,我地六個人都坐得好舒服!呢度有好多款小菜食,但見到有得打邊爐,我地就即刻試咗!啲湯底都係好有川菜特色,我地叫咗麻辣同黑蒜豬骨,佢地仲有土匪湯底,但朋友唔好所以無叫到。麻辣湯底認真夠麻,再加多條爐魚,爐魚佢地有烤過,成條魚外脆內軟,為湯底加多一種鮮味!配埋肥牛真係一流,唔洗點啲邊爐醬,因為啲麻辣汁入曬係啲牛度!我地另外仲叫咗呢度招牌霸王辣子雞,一開頭比佢啲辣椒嚇親,川椒包住啲雞肉,啲雞肉唔嚡幾鮮嫩,最緊要夠麻!場內竟然仲會有live music band 邊吃邊有音樂享受