2019-11-18
今个星期日想好好拍个拖浪漫下, 突登上网揾下有咩好餐厅chill下~ 见到依间系坚离地城海旁隔离既一间手工啤酒餐厅, 见评价唔错, 又系海旁谂住食完饭可以浪漫下, 所以就打黎book定位~ 坚尼地城站落车5分钟都唔洗既路程就到啦, 入到去第一眼系见到bar枱入面有几个靓仔店员之后就系一排排既酒桶, 酿酒器, 直头成间酿酒厂咁, 已经感觉好特别同有点点既期待~ Beer Tasting Paddle一次过试哂6款唔同酒精浓度, 苦味, 色泽, 果香, 甜味既手工啤酒, 系酒既后面放有卡片详细说明, 好detail! 试左中意边款先再order, 当中有花香味, 有苦d有清d, 我就最中意Bright Ale(Tropical & Fruity), 饮落有淡淡果香, 好岩女仔饮NICOISE Salad好靓既Seared Tuna, 表面轻轻用高温烘过, 肉仍然保持嫩粉红, 水煮蛋好滑, 简单用上橄榄酒黑醋, 清新又好味。Stir-Fried Beef Spaghetti意粉炒得好香, 酱汁沾满意粉而且好平均, 见到佢系用chlli sauce所以拣佢因为我地都中意食辣, 确实佢炒得好惹味
Beer Tasting Paddle
NICOISE Salad
Stir-Fried Beef Spaghetti
意粉炒得好香, 酱汁沾满意粉而且好平均, 见到佢系用chlli sauce所以拣佢因为我地都中意食辣, 确实佢炒得好惹味! 仲用左kale令到口感更加丰富
Rib Eye
叫左medium rare, 哩块rib eye不得了, 软腍之外一切落去非常juicy, 跟左烧汁但个人认为原汁原味已经够哂香系最好食。另外有烤过既串茄同薯仔, 份量同味道都配合得好好
Brownie Apple Pie
一早已经谂定要食两个甜品, 因为之前上网揾佢既时候已经见到佢d甜品好吸引, 真系无令我失望, Brownie用铁pan上, 店员系面前淋上朱古力酱, 落系铁板既酱滚到起pop, 落系雪糕上既酱则即时结冻变成一层朱古力脆皮, 幼滑云呢嗱雪糕, 朱古力脆皮, 浓厚brownie, 热朱古力酱, 同时放入口, 味觉同视觉都有多重享受, 必定要试下
苹果批亦非常好食, 面头一球云呢嗱雪糕, 酥皮做得酥脆, 入面好多苹果肉, 十分香甜超中意依两个甜品!
好满足既一餐, 由啤酒到甜品都好出色, 唔黎食饭既话, 饮下酒叫个甜品倾下计relax下都好适合, 男朋友都话好正, 绝对会再黎