❀ Tokyolima 中环 ❀❗️特色日本秘鲁crossover 餐厅vibe及服务皆一流❗️——————————————————今次@ Restaurant Week最后最后一间嚟到属于 pirata 旗下嘅toykolima!系除咗pici之外,另一间佢哋旗下火红嘅餐厅🔥主打日本秘鲁fusion菜,即Nikkei菜,源于19世纪有大量日本人移民到秘鲁,喺香港非常少见✨呢间餐厅嘅菜式比我嘅感觉偏向日式,再混入东南亚嘅风味,大致还好。最欣赏系佢哋嘅环境、服务,餐厅装修充满格调,有好多人都特意book枱庆祝生日,佢哋亦会一大班侍应一同唱生日歌,气氛满分💯!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ DiningCity Restaurant Week Lunch $198 ♥ Starter ✦ T3 (3.7/5)原来系沙律😂主要都系常见嘅沙律,特别地配上一啲脆米、香脆蔬菜片,增添口感。另外亦有两粒流心鹌鹑蛋、油浸蕃茄最出乎意料系𠮶酱汁,用上nikkei dressing,甜甜咸咸,自己觉得稍为咸咗啲。.✦ Kimochi Fried Chicken (3.8/5)唔知点解要叫kimochi🤣觉得反而有啲似台式香
❀ Tokyolima 中环 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ Starter
✦ T3 (3.7/5)
另外亦有两粒流心鹌鹑蛋、油浸蕃茄
T3

唔知点解要叫kimochi🤣觉得反而有啲似台式香香鸡,无论系个炸粉定味道都非常类近。
炸得几香,配上秘鲁辣椒蛋黄酱,味道唔错,微辣。
唯独略嫌鸡肉有少少干,如果juicy啲就更好。
Kimochi  fried  chicken

✦ Maguro Nuevo (3.8/5)
其实系吞拿鱼卷、配上牛油果同蛋黄酱。
记得食完之后侍应问我哋觉唔觉得特别,我哋当时无言以对,因为唔太觉🙈香港都有唔少卷物系会咁样😂。不过佢嘅意思系同传统日本寿司配上豉油比较,呢款会较为creamy,自己就觉得都好味,尤其𠮶个红菜头蛋黄酱有少少特别嘅甜味,但就未算话好独特。
Maguro Nuevo

♥ Main
✦ Chicken Tacu Tacu (4.4/5)
成餐最出色绝对系呢个!个饭系好似煲仔饭𠮶种咁香,仲要有饭焦!另外加上一啲黑豆、腰豆、红椒、黄椒,加埋佢嘅chimichurri酱,好食到不得了!
另外有半只鸡,包括鸡胸同鸡髀,啖啖肉,不过鸡胸就略嫌有啲鞋,配上kimchi orange sauce,酸酸甜甜几好味😋!
Chicken  tacu  tacu

✦ Salmon (4.3/5)
貌似普通嘅三文鱼但系好好食!
煎得刚刚好,非常滑溜。
最出色亦都系个酱汁,今次系面豉酱,甜甜咸咸同三文鱼非常之夹!
Salmon

♥ Dessert
✦ Oye Papi (4.2/5)
其实系布朗尼加上朱古力慕丝同埋椰子雪糕,邪恶嘅配搭加埋一齐当然好味🤣!
Oye Papi

——————————————————
✨整体味道: 4/5
✨环境装修: 4.2/5
✨服务态度: 4.6/5
✨性价比: 4.4/5 (DiningCity restaurant week)
✨再访兴趣: 3.8/5
💞整体来讲
好钟意呢间餐厅嘅环境同气氛,一大班人系庆祝生日啱晒🎂食物方面,推荐tacu tacu,必定要试😆不过其他菜式就未算太有惊喜,不过不失,以今次呢个价钱来讲收货,不过见佢哋a la carte就冇咁抵,建议想食嘅可以啦等待下一次restaurant week!

Maguro Nuevo
Chicken  tacu  tacu