2023-10-18 35 浏览
好西分享-特色泰国菜|📍Siam 28最近知悉siam28喺尖沙咀开咗新分店🥹今日提早庆祝第一次实习完结就嚟咗食庆祝饭🫶🏻餐厅环境同店员嘅服务态度都好好🥰食物价钱唔贵仲要好有水准🥰好适合平时收工chill下/聚餐😊♡Thai chili seafood platter♡|💰$218泰式海鲜煲入面有青口、蚬、鱿鱼、带子、虾、粟米😆味道方面拣咗小辣,食落好惹味😆海鲜方面全部都好新鲜,所以食落先会系微辣其后会食到海鲜嘅鲜味🥰带子仲要本身有炸过所以有少少酥脆嘅口感、虾壳本身已经切开咗所以虾肉更入味🥰而且好易就可以去到壳🦐粟米超级索汁🫶🏻好食!♡炸青木瓜沙律配自家制酱汁♡|💰$99平时喺坊间食嘅青木瓜沙律都系一式一样,但呢度嘅青木瓜沙律用咗炸嘅方式去烹调🤩超级新奇,沙律丝炸到好脆口而且卖相好靓💓自家酱汁入面居然仲有3只虾仔🤩肉质弹牙,沙律淋上酱汁酸甜十足❤️‍🔥即使系炸沙律食落都唔会油腻💛♡香料炒软壳蟹♡|💰$99❤️‍🔥呢个可以话荣登成为我今年食过最好食嘅软壳蟹!软壳蟹香气十足,未食已经闻到好香🫶🏻食落啖啖肉唔会净系食炸粉咁,厚肉位仲会有爆少少汁出嚟感觉❤️‍🔥仲有腰果同香气十足嘅炸梛丝伴碟,更为增
好西分享-特色泰国菜|📍Siam 28

♡炸青木瓜沙律配自家制酱汁♡|💰$99

♡香料炒软壳蟹♡|💰$99
❤️‍🔥呢个可以话荣登成为我今年食过最好食嘅软壳蟹!软壳蟹香气十足,未食已经闻到好香🫶🏻食落啖啖肉唔会净系食炸粉咁,厚肉位仲会有爆少少汁出嚟感觉❤️‍🔥仲有腰果同香气十足嘅炸梛丝伴碟,更为增添口感❤️‍🔥成碟食完都唔会feel到油腻感🫶🏻高质

♡Yellow♡|💰$68
因为听日要早起,所以决定嗌2杯Mocktail过下瘾呢杯Yellow系由Thai Chilli, Pineapple Syrup, Orange Juice, Ginger Juice, Ginger Ale组成🫶🏻饮落菠萝味会比较突出,其后会饮到少少辣味❤️‍🔥但唔会觉得好突兀😂出乎意料嘅合衬!

♡Flower♡|💰$68
呢杯系打卡之选,Flower系由Butterfly Pea Tea, Cranberry Juice, Lavender Syrup, Fresh Lime组成,因为落咗蝶豆花所以变咗紫色💓每次见到落咗蝶豆花嘅饮品都觉得好赏心悦目❤️‍🔥因为落咗薰衣草糖浆所以饮落好易入口💜每一啖嘅味道都甜甜哋💜搞到我好快就成杯饮哂😝个人嚟讲好钟意呢杯mocktail😆