2024-01-24 36 浏览
跟朋友行過尖沙嘴,肚仔餓到咕嚕咕嚕叫,行到這間泰菜店一試,真係意外嘅滿足!餐廳色彩搭得好有泰國feel,仲有綠植裝飾,有種小度假嘅感覺。頭盤點咗碗冬陰功,湯底正宗,椰香夠晒味,酸辣過癮,同餐廳內嗰啲氣氛好夾,真係飲得我一啖又一啖😋。跟住主菜上,一大碗青木瓜沙律,炸得香脆,個個木瓜絲撲鼻而黎,配上鮮蝦辣椒醬汁,夠晒惹味,一啖落去,口感爽口,鮮辣得嚟唔怕一身汗,一試過依家成日掛住喺腦海入邊🤤!唔止咁,仲有濕炒海鮮麵,金黃香脆嘅麵條掛喺空中,一夾,一捲,好玩得黎味道更加正!🍜🍤 海鮮鮮甜,醬汁濃郁,啖啖肉,包你食到手指都要嘥住!係度聚舊,一邊傾計,一邊食,好開心,味覺都滿足到。最後,當然唔少得個芒果沙冰,鮮甜開胃,件件芒果肉滑嫩,解渴兼甜蜜,食完嗰陣,感覺好似度咗個小假期咁。呢家泰菜店,夠晒正宗,食物味道、環境氣氛、服務態度,仲有得打卡,啱晒鍾意食得樂又愛玩嘅你我佢!emoji😍🍛🌴

2024-01-11 46 浏览
▫️炒鮮蝦金邊粉($98)👉🏻金邊粉用蛋網包住,賣相吸引!個粉食落好彈牙,唔會好油,甜、酸同鹹味Balance 得好好,最鍾意就係點埋花生醬一齊食😁👉🏻大蝦食落爽口彈牙🦐⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️泰式鍋物-椰汁湯底配肥牛片($78)👉🏻椰汁湯底帶微微酸辣好惹味,雖然價錢咁抵,但肥牛都好嫩滑,牛味濃郁!配料有菇、粟米、菜等等☺️個鍋冇咁滿可以落粉絲,索滿湯汁好正啊!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️芒果配煎糯米飯($28)👉🏻好少食到煎糯米飯,煙靭口感,再加埋煎過嘅香脆口感冇得輸!⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️泰式奶茶(跟餐+$12)👉🏻泰式奶茶茶味濃郁唔會死甜⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️龍眼冬瓜茶(跟餐+$8)👉🏻冬瓜茶甜度啱啱好,龍眼肉超多!食落好鮮甜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:8/10.平圴消費:~$100
▫️炒鮮蝦金邊粉($98)
👉🏻大蝦食落爽口彈牙🦐

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️泰式鍋物-椰汁湯底配肥牛片($78)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️芒果配煎糯米飯($28)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️泰式奶茶(跟餐+$12)
👉🏻泰式奶茶茶味濃郁唔會死甜

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️龍眼冬瓜茶(跟餐+$8)
👉🏻冬瓜茶甜度啱啱好,龍眼肉超多!食落好鮮甜

——————

評分:8/10
平圴消費:~$100

平時食泰國菜都食得多,但呢間主打嘅打卡海鮮麵同特色糯米飯就吸引咗我嚟呢度試吓炸女婿蛋第一次食呢一個泰式菜式都幾特別啲鵪鶉蛋炸到外皮脆卜卜,但係入面keep住好爽口,仲有啲酸酸甜甜嘅醬特別開胃香蒜香茅燒雞外皮煎得超級脆皮但入面呢隻加一啲都唔係好Juicy,加埋啲泰式汁就近更香更好味泰式濕炒海鮮面好神奇可以將個筷子凝固半空中,好啱打卡👍🏻店員會俾啲時間我哋影咗相先,之後會幫我哋將個筷子分離,就可以倒一個醬汁淋上去芒果糯米飯「煎糯米」好香嘅糯米味,煙煙韌韌咁第一次咁樣食法都幾特別😋冬瓜龍眼茶(熱)冬天飲好滋潤~鐘意飲凍飲嘅叫Tamarind & Lemongrass Smoothie都不錯☺️😊

炸女婿蛋

香蒜香茅燒雞

泰式濕炒海鮮面

芒果糯米飯
「煎糯米」好香嘅糯米味,煙煙韌韌咁
第一次咁樣食法都幾特別😋

冬瓜龍眼茶(熱)
冬天飲好滋潤~
2024-01-11 34 浏览
想食泰國菜🇹🇭 朋友帶我黎「尖沙咀Siam 28 」餐廳綠色系裝潢 感覺令人舒服放鬆 ✨SIAM 28小食層層架✨上層:泰・雞翼&沙爹・雞下層:芝士蝦餅&素・春卷 &泰・豬肉腸全部熱呼呼的 香脆可口 最愛芝士蝦餅 流心芝士🧀湧出來 真係抗拒唔到 小食層層架有2人/4人份量 必點❤️✨泰式濕炒海鮮“停頓”之麵✨上枱見到嘩咗一聲🤩麵條用筷子掛起 自己斟醬汁 麵條外脆內軟 海鮮有大蜆 鮮蝦 魷魚🦑 味道不錯👍🏿✨香辣燒鴨鬆沙律✨生菜包包燒鴨肉鬆真係第一次 食落更香口惹味 🍵冬瓜龍眼茶🍵黑糖薑茶冬日暖心之選🥰

✨SIAM 28小食層層架✨

🍵冬瓜龍眼茶
🍵黑糖薑茶
冬日暖心之選🥰
2024-01-10 20 浏览
Siam 28(尖沙咀)今日同大家介紹呢間泰國餐廳,餐廳環境裝修唔錯,亦有聖誕氣氛,食物方面都非常有特色,而店員服務好好,仲會為你介紹菜式。炸青木瓜沙律($99)呢個沙律口感好特別,炸得非常香脆但又帶點鬆軟,配埋特製嘅醬汁,超級好食😋。地道泰式海鮮筒($218)海鮮份量十足,有帶子、蝦、青口、蜆同八爪魚,味道非常惹味,因為佢嘅醬都幾辣下🥵,海鮮都係新鮮嘅,仲有啲粟米幾甜幾好食🌽。泰式濕炒海鮮麵($122)飛天麵嘅造型啱哂打卡影相📷,由於啲麵已經炸脆咗,要淋啲醬汁一齊食,海鮮份量都幾多😎,兩個人食都飽。冬瓜龍眼茶($22)清清甜甜,仲有龍眼肉可以食。菠蘿青檸蜜($22)酸酸甜甜,幾開胃。
Siam 28(尖沙咀)

炸青木瓜沙律($99)

地道泰式海鮮筒($218)

泰式濕炒海鮮麵($122)

冬瓜龍眼茶($22)
清清甜甜,仲有龍眼肉可以食。

菠蘿青檸蜜($22)
酸酸甜甜,幾開胃。
2024-01-07 25 浏览
心思思想食吓泰國嘢,感受吓東南亞風情,幻想吓自己喺陽光海灘enjoy緊😍見到舖頭名Siam 28 ,就諗起泰國曼谷嗰個Siam地鐵站,份外親切。疫情之前成日去泰國,成日都喺嗰邊蒲,諗起都好開心。呢間嘅冬陰功幾好味,唔算辣,食物都ok,仲有主打打卡嘅亭對面,打卡一流。餐廳喺正市中心,非常方便,喺地鐵站行過去都係幾分鐘路程,都好容易搵到。上到去睇得出裝修有心機,亦有打卡位,大大窗邊可以望吓街景,都唔錯,整體環境裝修得幾靚,坐得舒服。 🥳

泰國菜
泰國菜
2024-01-04 348 浏览
Siam 28 小食層架超級豐富,包括:1. 芝士蝦爆芝士漿:呢款菜有鮮嫩嘅蝦肉同濃郁嘅芝士醬,食落口感豐富,芝士表面炸得酥脆,好好味。2. 泰豬肉腸:呢款肉腸有咬口彈牙,豬肉同香料嘅味道好融合,好好食。特別係配埋辣椒醬或泰式沾醬,味道更出色,適合肉食愛好者。3. 素春卷:呢款素春卷內餡豐富,有新鮮蔬菜同香料,外皮炸得酥脆,好清爽好好味。可以蘸埋泰式甜辣醬或花生醬,增加風味。4. 泰雞串:呢款泰式烤雞串烤得香嫩多汁,入口即化。香辣嘅調味料同炭火燒烤嘅香氣相融,好好味。推薦俾鍾意烤雞肉同泰國風味嘅人。5. 沙嗲雞:呢款泰國燒烤雞肉串烤得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,配埋香辣嘅沙嗲醬,好開胃。鍾意辣嘅人絕對唔可以錯過呢道菜。除咗以上嘅小食之外,泰式濕炒海鮮麵亦都好特別。打卡一流! 佢哋炸好麵之後,會用筷子整齊地定位麵條,好有創意。呢道麵食濕潤可口,海鮮同泰式調味料完美結合,好驚喜。至於飲品方面,佢哋嘅冬瓜龍眼茶同菠蘿青檸蜜都好推薦。冬瓜龍眼茶飲落去涼快解渴,菠蘿青檸蜜則有酸甜嘅口感,兩者都可以增添餐飲體驗嘅風味。最後,佢哋嘅地道泰式灣鮮桶係一道值得推薦嘅主打菜式。呢道菜以新鮮海鮮同泰式調味料為主,
Siam 28 小食層架超級豐富,包括:

最後,佢哋嘅地道泰式灣鮮桶係一道值得推薦嘅主打菜式。呢道菜以新鮮海鮮同泰式調味料為主,味道獨特,令人驚艷。桶裝嘅形式令食物更具視覺吸引力,增添食慾。
2023-12-16
2024-01-04 37 浏览
天氣涼涼哋最啱就係打邊爐 今日去尖沙咀呢間泰國餐廳有一人一鍋鍋物lunch set就岩哂啦😍 餐廳裝修都幾靚 lunch坐卡位舒舒服服唔錯架👍🏻泰式鍋物好吸引 有三款湯底可以選擇 分別係冬陰功 椰汁同埋船湯🤤 可以自由選擇配搭肥牛 豚肉片或者海鮮😍 價錢都係$78起😚 而且仲可以跟粉絲 金邊粉或者白飯 一定夠飽😆 我哋就揀咗冬陰功海鮮同埋椰汁肥牛試下🤗每一鍋入邊已經包含雜菌 金菇 豆腐 粟米仔 甘筍同埋生菜 超級豐富😍 冬陰功酸酸辣辣好惹味 海鮮有青口 蝦 蜆 魷魚等等 呢個價錢好抵食🤤 椰汁湯底唔會好鹹 我哋配金邊粉食吸晒湯真係好正👅飲品方面揀咗泰式奶茶同埋一杯特飲 椰汁芋頭蝶豆花沙冰😚 賣相一流 飲落唔會好甜 清新解渴👍🏻甜品都非常特別 叫左芒果煎糯米飯🥭 同坊間食到嘅唔同呢度嘅糯米飯煎過 食落好香口 配埋芒果同椰漿真係好滿足🌟

椰汁湯底唔會好鹹 我哋配金邊粉食吸晒湯真係好正👅

2023-12-29 23 浏览
假期無安排去泰國🇹🇭,想食泰國菜,係尖嘴搵左一家泰國餐廳。去到餐廳,環境舒適,掛滿聖誕裝飾,播住聖誕歌,氛圍很好。飲品天氣冷,點了黑糖薑茶(熱)和冬瓜龍眼茶(熱)好喝潤喉,黑糖薑茶濃郁香甜。主菜泰式鮮桶特色用鮮桶裝住新鮮的海鮮,有🦐,魷魚和青口等,香氣撲鼻,香辣滋味。泰式濕炒海鮮面賣相有架势,一排面掛在筷子如瀑布傾瀉而下,海鮮新鮮,風味獨特,入口回味無窮。麵够酥脆。脆炸牛舌伴泰式海鮮醬牛舌外酥內嫩,搭配泰式海鮮醬,酸甜微辣,令人欲罷不能。整體來說,環境舒適,有氣氛,食物整體滋味,值得一試。
假期無安排去泰國🇹🇭,想食泰國菜,係尖嘴搵左一家泰國餐廳。
去到餐廳,環境舒適,掛滿聖誕裝飾,播住聖誕歌,氛圍很好。

飲品

主菜
泰式鮮桶

泰式濕炒海鮮面

脆炸牛舌伴泰式海鮮醬
牛舌外酥內嫩,搭配泰式海鮮醬,酸甜微辣,令人欲罷不能。

整體來說,環境舒適,有氣氛,食物整體滋味,值得一試。

2023-12-28 24 浏览
今日朋友帶我去呢度食泰北菜,之前都未食過,原係咁好食。炸青木瓜沙律配自家醬汁,新鮮木瓜沙律食得多,炸木瓜沙律都係第1次食,d木瓜絲每條都炸到脆卜卜,配埋佢地特制嘅醬汁,酸酸辣辣勁開胃,個醬汁入面仲有大蝦,勁足料。泰北牛腩湯,冬蔭公成日都飲,今次就試吓泰北湯,飲落好清,都有酸辣嘅味道,好好味,個湯仲有大量嘅牛腩同草菇,d牛腩煮到啱啱好,食落唔太淋唔太韌,勁正。泰式濕炒海鮮停頓之麵,個賣相非常靚,d麵竟然可以凌空企喺度,我都係第1次見,d炸麵好鬆脆,側邊d海鮮味道好好,有大蝦,蜆同魷魚,好新鮮,d麵撈埋d汁一齊食,好好味。泰式薑奶茶,個奶茶好濃郁,入面仲有2塊大薑片,飲落勁暖胃,原來奶茶mix薑係咁夾。蜂蜜香茅茶,香茅茶勁香香茅味,煮到出晒味,呢度d蜜糖係另上,自己鍾意幾甜就自己控制,香芽mix蜜糖嘅味道又真係唔錯。
今日朋友帶我去呢度食泰北菜,之前都未食過,原係咁好食。

2023-12-27 25 浏览
这泰國餐廳 它的菜品非常好吃 ! 味道非常地道 ,讓我威覺好像置身於泰國一樣 。 還有他們的青咖哩也是一絕 ,非常濃郁香辣 ;讓人食指大動 。另外他們的服務也非常好 , 服務員很親切 ,熱情地介紹菜品 ,讓我感受到了泰國人的熱情好客 。 餐廳的環境也很不錯 裝修很有泰國風格 讓人威覺很放鬆 。 總之 這家泰國餐廳給我留下了非常好的印象 , 我會向朋友們推薦這家餐廳 。
这泰國餐廳 它的菜品非常好吃 !
2023-12-23 36 浏览
週末過嚟尖沙咀Siam 28有午市套餐,選擇多元化,提前訂座可waive 10% charge,過嚟之前記得訂枱~🩵泰式清湯湯內有蛋花同青瓜,味道唔會太濃,鍾意濃同辣嘅朋友可以揀冬陰公。🩵炒鮮蝦金邊粉好靚靚嘅金邊粉😍有花生碎粒同辣粉可以自由加入,大蝦非常爽口。🩵泰式鍋物 椰汁湯底配肥牛白飯鍋物配搭多,椰汁湯底唔淨止有椰漿,飲落酸酸哋,好開胃,鍋內仲有豆腐同金菇。🩵沙嗲雞串燒|燒豬頸肉套餐可以加配小食,雞肉串嫩滑,燒豬頸肉則較惹味。🩵珍多冰好耐無飲過珍多冰,椰汁控必叫。🩵冬瓜龍眼茶熱飲較養生,可以食埋龍眼肉。睇呢間餐廳見最近推出咗泰式奶茶菇菇,實在係太得意喇! 動L動L,望住都覺得治癒❤️‍🩹🧸評分:🧸🧸🧸🧸4/5

🩵泰式清湯

🩵炒鮮蝦金邊粉

🩵泰式鍋物 椰汁湯底配肥牛白飯

🩵沙嗲雞串燒|燒豬頸肉
套餐可以加配小食,雞肉串嫩滑,燒豬頸肉則較惹味。

🩵珍多冰
好耐無飲過珍多冰,椰汁控必叫。

🩵冬瓜龍眼茶
熱飲較養生,可以食埋龍眼肉。

🧸評分:🧸🧸🧸🧸4/5
午餐
2023-12-23 292 浏览
朋友介紹尖沙咀上樓泰菜食過兩次,每次都抵食又味道好性價比高入到餐廳,裝修帶森林特色,門口有打卡位,餐廳坐得都幾舒服,而第二次去服務員仲記得,而且服務態度好好Lunch set $62起,份量都幾大份,味道都唔錯今次上去見到有午市泰式火鍋,最適合冬天快啲食火鍋暖身,$78起有3款湯底,有冬陰功、船麵湯底、泰式椰汁湯底,可揀肥牛片、豚肉片、海鮮,自由配搭冬陰功肥牛火鍋朋友點冬陰功湯底好惹味,牛肉份量都唔少,而且有唔少蔬菜,有金菇、生菜、粟米仔、紅蘿蔔,餸加埋配粉麵都幾飽海鮮船麵湯底火鍋有蝦、魷魚、青口,食落鮮甜,我最喜愛船麵湯底,食落第一啖唔算辣,食到最後辣慢慢出黎,再加上粉絲吸湯,好好食午餐加$18~25有泰式小食,叫咗泰式豬頸肉、沙嗲雞串都幾惹味最後,冬瓜龍眼茶入口甜度適中,冬天飲暖入心

朋友介紹尖沙咀上樓泰菜食過兩次,每次都抵食又味道好性價比高

Lunch set $62起,份量都幾大份,味道都唔錯

冬陰功肥牛火鍋

海鮮船麵湯底火鍋

最後,冬瓜龍眼茶入口甜度適中,冬天飲暖入心
我有個朋友同我一樣都好鍾意食泰國嘢,所以我哋每次約出嚟食飯都會食泰國菜🇹🇭因為好想食呢個停頓麵所以特登過嚟食!不過呢間舖頭同我公司幾近所以我收工過嚟都好方便👍🏻而且佢距離地鐵站都唔係好遠🥰-泰式濕炒海鮮面 $122呢個我上網見到人哋食我都好想試🤩好得意佢係有個筷子定型咗喺啲面上邊打卡一流同埋香港好少呢啲搞怪既野食📸呢個停頓面以為佢得個樣點知原來食落去都好好食當店員見到你影完相就會幫你整開佢然後面層就會有啲脆卜卜嘅面食落個口感都好正下面呢就會有啲汁同埋啲蔬菜本身佢啲汁調味已經好好食👍🏻啲麵浸咗落啲汁度食都唔錯所以呢個真係有睇得又好食🥰-炸女婿蛋 $79店員同我哋講開呢個嘅源由佢話泰國結完婚之後外母就會請新郎食呢道菜我就覺得好搞笑😆唔通真係恐嚇個女婿如果佢哋個女唔好就炸咗佢粒蛋🤣🤣呢個都好食啲醬甜甜辣辣咁鵪鶉蛋都好軟滑🥰-泰式安格斯牛肉沙律 $119平時就食開生菜包係豬肉嘅今次就是高級啲安格斯牛肉佢嘅味道同生菜包都一樣有好香嘅冬陰功味辣度啱啱好仲有牛肉嘅彈性同埋比較濃郁嘅肉味我都幾鍾意食呢道菜🫶🏻-泰式蟹肉冬菇冬荀羹 $109佢呢個係有少少似濃味嘅碗仔翅入邊有啲蟹肉冬菇冬筍嘅羹除咗啲冬菇好

泰式濕炒海鮮面 $122

上邊係泰國奶茶味
唔會好甜但就好香濃嘅泰國奶茶味道
下邊就係椰汁都係好香嘅😋

2023-12-21 24 浏览
諗唔到食乜,通常都係想食泰國嘢 。😂😂今次朋友介紹去咗一間泰國餐廳,菜式幾特別,唔係平時食嗰啲。😆😆首先講吓呢度嘅『造型特別嘅泰式濕炒海鮮麵』,真係啱晒我嘅口味!😄😄麵係用泰式炒麵炒出嚟,加埋新鮮嘅海鮮同啲香料,味道好鮮美!特別之處就係佢嘅造型,好有創意,好岩打卡!🤭🤭每啖食落去都好滿足,脆卜卜😋😋再嚟就係『泰式海鮮桶』,呢個真係一個令人驚艷嘅菜式!佢將泰式烤海鮮同新鮮嘅蔬菜同埋特製嘅泰式醬汁放喺一個大桶度,好吸引人!😄😄我就好鐘意食海鮮,佢嘅烤海鮮味道鮮甜,加上香辣嘅泰式醬汁,真係一絕!同朋友一齊分享食最正!😬😬如果你鍾意燒鴨同生菜包嘅話,一定要試下『燒鴨生菜包』!燒鴨肉夠香,😋😋夾入生菜包入面,加上特製嘅醬汁,一口咬落,鮮香多汁!真係好開胃!食完一個又想再食多個!好適合作為開胃菜或者小食!😜😜飲品方面,我推薦『熱龍眼水』同『蝶豆花特飲』!熱龍眼水好解渴,有龍眼嘅香甜味!🤩🤩至於蝶豆花特飲,係一種用蝶豆花製作嘅特別飲品🥳🥳