2023-12-26 67 浏览
过开嚟北角上Training,一心想食西餐嘅同事拉咗我去附近北角汇试新野,今日嘅主角《Harbourview Grill》。《Harbourview》𠮶环境暗暗地,可以拣坐露天又有Sea-view,门口有个几chill嘅Bar area,喺个几啱Happy hour同Dating嘅Setting。今日星期一,18:45嘅《Harbourview》未喺好多人,外国客多。我哋前前后后嗌咗5样野:〰️〰️〰️〰️🐟 Tuna Chunk w/Mango Salsa 吞拿鱼金块配芒果辣酱 $148🗣 打卡able嘅卖相。半熟嘅吞拿鱼“金块“周边喺满满嘅黑白芝麻,入口纤维感都几重,同一贯吞拿鱼嘅软棉有反差,沾埋个酸酸甜甜嘅芒果莎莎酱,算喺个几醒胃嘅Starter。🍝 Lingunie Vondole 香辣蒜蓉白酒蚬肉意粉 $158🗣 未食已经闻到蒜蓉同白酒香,有期待!意粉软硬度适中,调味都OK,蚬喺有诚意嘅份量,喺有一两只蚬唔生性无吐沙,味道上算唔错。🐟 Tandoori Halibut 香料烤比目鱼 $198🗣 留意返,所谓嘅香料喺讲紧印度特色香料“天多利“ (Tandoori),所以块Tandoor

〰️〰️〰️〰️

🗣 留意返,所谓嘅香料喺讲紧印度特色香料“天多利“ (Tandoori),所以块Tandoorized咗嘅比目鱼里里外外都喺橙红色,唔喺上错菜啊!
🗣 肉质喺近乎入口即溶嘅软腍,味道以香料为主道,连埋薯仔同其他配菜一齐食无负担。呢个唔喺周围食到嘅风味,味蕾成就解锁 +1。

🥩 NZ Grain-Fed Rib Eye Steak 12安士肉眼扒 $298

🗣 块扒胀卜卜揿落好有弹性,两面都有靓仔嘅Grill mark,卖相唔错!
🗣 熟度嗌咗Medium rare,出嚟轻轻生咗啲,Rib eye偏肉味重同无咩油脂感,筋唔多,入口肉汁都丰富仲有浓浓嘅炭烤香,几惹味。
⚠️ 本身谂住食到甘上下先嗌Signature Tenderlion,唔使冻哂,点知落order𠮶阵已经sold out,喊出嚟。

🫓 Homemade Apple Crumble 苹果金宝 $78
🗣 苹果底酸酸甜甜暖暖地,配埋冻冰冰嘅Vanilla雪糕,入口又暖又冻,味道都几balance,唔错。如果铺面嘅crumble碎可以大粒返啲突出个脆度体验可以更好。
〰️〰️〰️〰️
💸 连加一服务费埋单 $968 (人均 $484)
2023-12-18