发现自己超耐冇食日本菜,尤其拉面🍜同朋友揾咗间拉面店食呢间坐立于湾仔,openrice有成700+好评由湾仔B1出口行大概5分钟就到,位置偏僻少少,但唔算难揾拉面汤底款式多,仲有沾面同丼饭间唔时会出期间限定款🤩最近系咖喱汤拉面,店员不断推介我哋试,可惜我哋唔太好咖喱🙈▶️ 鹿儿岛赤鸡沾面 ($108)卖相吸引😍只碗又高又深,份量大面头嘅配料好丰富:紫洋葱、青葱、椰菜、竹笋、木耳丝、柠檬、芝麻粒、紫菜落单嘅时候可以按个人喜好拣份量,每一样配料都增添整体嘅口感层次同味道👍🏻尤其钟意青葱同竹荀紫洋葱攻鼻,而柠檬就带少少酸味,可以刺激味蕾🤭有一粒切半嘅糖心蛋,蛋黄深橙色,晶莹剔透,微微流心🥚系沾面嘅好拍档有四片薄切鹿儿岛鸡胸肉,唔干唔柴,不过冇咩鸡味,似人哋增肌啲即食鸡胸肉🐔胜在肉质几嫩,粉粉地色,感觉健康沾面汤用石锅放,上枱嘅时候仲滚紧沾面汤奶白色,相当杰身所以非常挂面🍜味道浓郁又够creamy,似carbonara酱,咸得来唔会令你好口渴面可拣冷或热,拣咗冷面,沾落热汤可以变返暖面质粗身,质感比预期中淋咗少少,唔算好烟韧🤏🏻纯粹个人钟意硬面,用返大众标准其实唔错食食吓就食晒成碗面😂好饱▶️ 虾
发现自己超耐冇食日本菜,尤其拉面🍜同朋友揾咗间拉面店食
呢间坐立于湾仔,openrice有成700+好评
由湾仔B1出口行大概5分钟就到,位置偏僻少少,但唔算难揾
拉面汤底款式多,仲有沾面同丼饭
间唔时会出期间限定款🤩
最近系咖喱汤拉面,店员不断推介我哋试,可惜我哋唔太好咖喱🙈

▶️ 鹿儿岛赤鸡沾面 ($108)
卖相吸引😍只碗又高又深,份量大
鹿儿岛赤鸡沾面

紫洋葱攻鼻,而柠檬就带少少酸味,可以刺激味蕾🤭

沾面汤用石锅放,上枱嘅时候仲滚紧
面可拣冷或热,拣咗冷面,沾落热汤可以变返暖
食食吓就食晒成碗面😂好饱

▶️ 虾汁帆立贝沾面 ($128)
面底同上面一样,只系换上大量樱花虾、帆立贝同豚角煮
虾汁帆立贝沾面

沾面汤比起上面嘅鸡白汤冇咁油,味道相对淡啲,但都够浓味
味道似龙虾汤🦞有虾嘅鲜甜味,够晒high class
两款汤都好食,各有特色

▶️ 樱花虾味噌拉面 ($88)
面底系幼身拉面,同样配料好足
可以拣叉烧配豚角煮两沟🐷满足你两个愿望
汤底系三款入边最淡嘅,钟意淡味可以拣汤面
味道上平凡少少,朋友话都唔错嘅
樱花虾味噌拉面

▶️ 和风饺子 ($38)
系冰花煎饺子!
一客六件🥟每粒皮薄馅料多,好饱满
入面嘅猪肉又淋又juicy
面头煎皮薄脆,放上沙律酱、青葱、木鱼丝,有大阪烧风味🇯🇵
和风饺子

底部仲有饺子豉油,够晒惹味
推介呢款小食🤤虽然应该系雪藏而唔系人手包,但冰花制作需功夫,值得欣赏

▶️ 芝麻手羽 ($38)
一客两件
鸡翼炸到深啡色🍗咬落卜卜脆
仲要有肉而唔系得骨
芝麻手羽

几有水准嘅一间拉面店😋
相对之下比较钟意沾面,汤面普通啲
欣赏佢啲汤底味道同埋配料好足,唔系净系面多而冇肉
小食比预期出色,要试和风饺子!
环境OK,拉面店来讲算多位,星期日晚嚟几旺场,可能要等一阵位
服务唔错,店员有礼貌,上菜够快
我哋食完坐咗阵倾偈,成为最后一台客,店员都冇催我哋,仲不断问我哋使唔使斟水/茶🙈
性价比高,香港平均一碗拉面要$100,呢个质素同份量系值回「票价」~
鹿儿岛赤鸡沾面
虾汁帆立贝沾面