2018-04-06
潮州菜系其中一种我最喜爱既中菜。我家萝卜头经常带我去试新野,今日黎到旺角呢个充满美食既地方,都不忘要去试下呢间好出名、好多人既潮州菜。我地行完街差不多9点先开饭,无谂过咁夜都仲要等位😒。。不过好彩等左十分钟左就有得入去啦三心两意既我,又想食蚝饼、又想食卤味、又想食海鲜、又想食菜。。谁不知呢到如果你叫野食叫够$300,佢会送一个卤水拼盘俾你。。所以贪心既我一于叫多几样叫够$300就有个免费既卤水拼盘啦😝我地两个人叫左姜葱鸡(点知佢落错单落左沙姜鸡🙄)、蚝仔粥、瑶柱上汤丝瓜、椒盐鲜鱿、再加埋免费既卤水拼盘。。。食到抱住个肚走呀1. 沙姜鸡啲鸡肉嫩滑,但味道有点淡,要另外点沙姜汁先更野味。2.蚝仔粥既蚝鲜甜,可惜柴鱼太硬咬唔开3.瑶柱上汤丝瓜系店员推介既煮法,亦系最惊喜既一款小菜,丝瓜非常清甜,汤底用鸡汤煮成,好食到连汤都饮埋🤣4.椒盐鲜鱿炸得好香口,味道不错5.卤水拼盘亦好好食、好入味,估唔到免费既质素都咁高大家值得一试😋
2.蚝仔粥既蚝鲜甜,可惜柴鱼太硬咬唔开
4.椒盐鲜鱿炸得好香口,味道不错