2021-05-05 152 浏览
好耐无食过中菜,前几日见到尖沙咀美丽华新开满乐潮州,就转下口味食下潮州菜。今次人少少就点左一个细份既卤水鹅肉拼盘,但其实份量都唔细,而且仲齐哂几款,难得卤水入味得黎完全唔会过咸,鹅肉肥瘦亦算适中。炸双枣都系潮州酒家的平常菜,如果未食过可能唔知系咩,但其实即系虾枣与蟹枣,有d似平时食既炸虾丸和炸蟹饼,不过就会多左马蹄,所以咬落去会更加爽口。太极素菜羹净系睇卖相都觉得好有心思,精致得黎又好中华风,捧到上枱都竟然完全无变形 XD 侍应仲细心到分完两碗但都无捞乱颜色,味道清淡,但质地比较稠,所以每人分完两碗都觉得好饱下。平时出街食多数拣炒饭,不过今次见到有葱蒜牛肉崧煨饭就试下,比炒饭会湿身d但又唔会太油,里面都几多牛肉片,而且肉质都几滑唔韧,老人家都咬到。食亲潮州菜都会叫煎蚝饼,见到有款系用九肚鱼做烙饼,当然要贪新鲜,出乎意料原来好味过蚝饼,煎到脆脆地好香口,九肚鱼无食蚝咁重口味,更加突出到烙饼味道。甜品就拣左反沙芋,出面果层系脆脆地既白糖,入面包住芋头,不过糖衣果层就略为厚左d,食完几旧会觉得比较甜。