2023-07-26
6月时想同朋友饭局,大家不约而同话想试呢间潮州菜,就打去订枱,足足打咗3x个电话先有人听,话最快黎紧都7月中,唯有照订,等咗一个月终于有得食我哋一行10位,叫咗12个𩠌💎宫廷醉鸽摆盘一流,食落唔算好重酒味,系特别嘅,出面好少食到醉乳鸽,但无咩肉食。💎酥炸蚝饼炸得松脆,蚝大粒新鲜。💎椒麻蛏子 冷盘蛏子好少有,鲜甜爽口。💎姜葱猪油大地鱼捞面普通,都好食但唔系出色。💎卤水拼盘感觉好普通,鹅肉好韧,其他又唔入味,可以skip。💎煎马友外表平平,无谂过咁好食,出面脆口,入面肉质滑溜👍🏻💎花甲蒸蛋 佢同平时嘅做法唔同,就系打咗个芡,蛋好滑,花甲无沙,都算ok。💎酒香/卤水鹅肝我哋每只味叫咗半份试下,卤水食落无乜味,鹅肝感觉系爽爽哋,但酒香就完全唔同,好香好入味,鹅肝感觉系粉粉软腍嘅,有种入口即溶嘅感觉,好好味👍🏻其他一般唔特别讲了整体来讲,食物质素、环境都ok,每样食物都好有佢嘅特色,唔同一般潮州菜,尤其鹅肝非常回味,但如果要再打3x几个电话订枱,应该会却步。最后每位大概250,价钱合理
我哋一行10位,叫咗12个𩠌
💎宫廷醉鸽
💎酥炸蚝饼
炸得松脆,蚝大粒新鲜。
💎椒麻蛏子
冷盘蛏子好少有,鲜甜爽口。
💎姜葱猪油大地鱼捞面
普通,都好食但唔系出色。
💎卤水拼盘
感觉好普通,鹅肉好韧,其他又唔入味,可以skip。
💎煎马友
外表平平,无谂过咁好食,出面脆口,入面肉质滑溜👍🏻
💎花甲蒸蛋
💎酒香/卤水鹅肝