2018-04-29 762 浏览
将军澳从来都唔系小妹地头,但今晚探将军澳朋友,于是「小妹将军澳出没注意」😂朋友问小妹试过生铁镬打边炉未?唔妹话试,小妹连听都未听过呀🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️真系一个大乡里🙈人一世物一世,梗系要试下啦系咪先😆入到餐厅已经见到每个枱中间都有一个生铁镬ready左系度!我地拣左黄金鸡汤,全因餐牌写左有花胶🙈😂以下过程,小妹觉得好似睇紧表演咁,好有趣😂原来汤料系成碟拎黎!(左边系劲大块花胶!!我地数过,有5块咁多!!!劲足料😱)另外仲有虫草花、淮山同鸡🐥)之后「表演」开始啦!!老板亲身黎帮客人炒一炒d鸡同配料🔥之后再加汤!! 小妹真系从来未试过咁样打边炉😱😱😱! 鸡汤滚起,侍应先生示意我地一人饮一碗,试下个汤够唔够味!鸡汤超甜,花胶仲好好甜,最后小妹饮左三碗!!!无错!系3碗!之后先正式开始打边炉😂小妹想讲讲全晚火锅料之王!!! 小妹觉得一定系韮菜饺!劲大粒而且劲足料,韮菜味劲甜👍🏻只饺系大过只匙羹架!!!另外当然唔少得牛同猪啦!美国肥牛,又系劲大块,小妹觉得牛味唔算重,不过胜在唔UN,而且无筋👍🏻猪就叫左个西班牙黑毛猪,因为薄切关系,所以妹快食晒,而且真系好淋👍🏻👍🏻打打下边炉,𥄫到隔离有冬瓜盅,就
人一世物一世,梗系要试下啦系咪先😆

以下过程,小妹觉得好似睇紧表演咁,好有趣😂

之后「表演」开始啦!!老板亲身黎帮客人炒一炒d鸡同配料🔥

之后再加汤!! 小妹真系从来未试过咁样打边炉😱😱😱!

鸡汤滚起,侍应先生示意我地一人饮一碗,试下个汤够唔够味!

只饺系大过只匙羹架!!!

另外当然唔少得牛同猪啦!

打打下边炉,𥄫到隔离有冬瓜盅,就问下系咪有啦🙈点知真系有!!!系一人set黎,正呀消下我地d热气🤣
由于系set,所以跟埋基本打边炉配料👍🏻

冬瓜盅好足料呀!足足「不」到8碗!真系估佢唔到!

无错!食饱就再多碗冬瓜盅消热!😂 真系好矛盾呀🙈