2013-05-05 242 浏览
多個月前曾經到蘭苑饎館吃晚飯, 不過該次並無吃甜品. 今次剛巧經過, 決定外買幾個糕點回家.這類糕類產品通常只會買最大路的桂花糕紅豆糕, 因為最怕其他新奇味道會太藥水味; 不過此間出名糕點, 那當然要試試其他...芝麻糕 - 芝麻味道香而濃郁, 濃的程度是你可以食到當中並無用水溝淡, 感覺就等如食芝麻糊.玫瑰紅莓糕 - 入口即感受到玫瑰香, 紅莓數量適中, 好食!本來只打算買兩款, 忽然見到有款深綠色的糕點, 一問之下原來是開心果糕, 那一定要試試.顏色其實綠得令人有點卻步, 但食落有驚喜! 開心果味十分濃郁! 這款有點似芝麻糕, 入口的感覺就似在凍食芝麻糊/開心果糊.最難得是這三款糕點全部都不會過甜.價錢方面, 開心果糕最貴要$15, 其他$10; 小小的一舊糕要10蚊以上略貴, 不過開心果糕又真的未見過, 而且又好食, 個人覺得仍是值得一試的.

最難得是這三款糕點全部都不會過甜.

外卖自取
$15 (其他)