2016-01-06 624 浏览
身为港岛人,难得去一次深水埗,梗系要拣间「地道特色小店」啦!老凤冰室外表平平无奇,但食物就并非一般茶餐厅既男人浪漫饭或者show me your love饭,而系好多特色小食,整到我地样样都好想试!我地拣左听都未听过既肉夹馍,外面层包烟烟韧靭,几特别,入面既肉嫩滑浓味又香口,啱晒重口味既我!如果冇果d绿色野就perfect! 仲有老凤多士、虾多士、芝士猪颈肉捞丁、原味波波冰镇咖啡同埋咖啡波波冰镇奶茶,全部都好好味!劲饱呀!老凤多士上有黑松露,如果可以有更多黑松露,冇晒青椒同灯笼椒就好啦!旁边有一小碟沙律,入面好明显加左柚子蜜,好香好清新!虾多士炸得比较过火,睇落都觉得系过分深色左,食落有点干同硬。呢个虾多士都伴有柚子蜜沙律。 芝士猪颈肉捞丁睇落好细碟,但少食多滋味,食落系好饱好滞架,呢个份量啱啱好!伴碟果块多士都好好食! 本来想叫原味波波冰镇奶茶,不过咁啱冇晒奶茶波波,所以我地拣左一个原味波波咖啡,一个咖啡波波奶茶,咖啡波波溶系奶茶入面,就变成鸳鸯啦! 下次仲想试黑松露炒蛋多士,见隔离台既人叫左,蛋同黑松露既份量多到泻晒出黎,唔知味道又如何呢?

肉夹馍

老凤多士