2019-11-22 1702 浏览
今次真系要讲讲位于观塘骏业街58号3楼既孔夫子, 由于是一早已BOOK位的关系, 当晚7点钟到达便可随即入座。一到达门口位置有哗一声既感觉, 门口系设计成拱形的入口, 企响入口位最当眼既系张中式BAR枱, 用水泥饰面做成既~ 侍应带我地到已留位的一间房, 内部装修富有中国特色但不俗气。多处用了金色不锈钢及深色胡桃木, 地板就用了浅木纹去衬托翻成个色TONE; 屏风及台脚位置亦利用了中式PATTERN 去做点缀。我地一共18人, 当晚既菜单系厨师亲自设计既, 食物质数亦有惊喜! 平时食黎食去切乳猪呀, 叉烧呀, 开头都以为平平无奇, 但一食落, 肉质够林, 真系无牙婆都食得到! 再上冻鲍鱼, 呢个一定一定一定要讲!!!  一向唔钟意食海鲜既我, 最最最令人惊讶既系, 师傅用干冰+一条布,教左我地一个玩法, 而呢个玩法真系未见过同未试过, 大家见到个吓都好惊讶!!!! 都系谂住畀下面食一旧, 但一食落, 咦? 唔同平时既鲍鱼又硬又顶胃, 呢个系一口鲍鱼, 细细只, 食完起码个胃重有空间试另外款式既𩠌菜嘛! 厨师重为我地整左拿破伦甜品! 平时食一切开就碎晒嫁嘛, 令人喜出望外既系师傅整左4层
厨师重为我地整左拿破伦甜品! 平时食一切开就碎晒嫁嘛, 令人喜出望外既系师傅整左4层既拿破伦, 重要切完可以完整地分畀大家食! 苏皮重要系脆既, 敢证明师傅真系日日新鲜制造!
总括黎讲, 孔夫子价钱虽然唔系好平好平, 但见到食物既质数反映出物有所值, 及见到师傅对食物既用心, 畀我下次一定会再黎!
2019-06-20