2018-08-21 58 浏览
男朋友极爱日本菜,所以我地成日四出寻觅好食既日本料理餐厅。今次黎到铜锣湾既Teru Teru Bozu,餐厅走日式居酒居风格,坐系吧枱可以见住厨师大显身手,功架十足。推荐👍🏻烤鹿儿岛黑毛和牛($158)颜色粉嫩既半生熟和牛轻躺低洋葱上,配以两款秘制酱汁。不愧系鹿儿岛既黑毛和牛,口感鲜嫩,肉质软绵绵,有入口即融之感,配以洋葱一同进食,味道更丰富。两款酱汁口味不⼀,一款偏酸,一款偏甜,而我偏爱带酸既酱汁,开胃解腻之余,更能突显和牛既鲜味。推荐👍🏻黑糖汁豚角煮黑糖汁系呢道菜既灵魂,香浓带甜。而萝卜同豚角软稔入味,各款食物吸收晒酱汁既精华,味道唔错。照烧油甘萝卜($128)酱汁浓厚较稠身,个人认为如果冇咁浓味会较好,稍微遮盖左油甘鱼本来既鲜味。蒸黑毛猪肉($108)配以三款酱汁,各有特色。而且附上多款蔬菜及菇类,感觉够晒清新健康!推荐👍🏻三文鱼亲子蒸笼饭($128)呢度既蒸笼饭的确系不得不试!三文鱼籽粒粒爽口多汁,三文鱼鱼香满溢,米饭粒粒分明,较干身兼有三文鱼香。松叶蟹蒸蛋($78)口感滑溜,三文鱼籽同松叶蟹好搭配。

推荐👍🏻烤鹿儿岛黑毛和牛($158)

推荐👍🏻黑糖汁豚角煮

照烧油甘萝卜($128)

蒸黑毛猪肉($108)

推荐👍🏻三文鱼亲子蒸笼饭($128)

松叶蟹蒸蛋($78)
口感滑溜,三文鱼籽同松叶蟹好搭配。