2016-09-25 334 浏览
喜爱蚝既我,听见呢度新开专门食蚝既餐厅,仲有日本生蚝,同其他以蚝为主的熟食、前菜,特意嚟一会。原来有新张优惠,like facebook,所有蚝7折,叫1支酒,所有蚝5折,好抵呢度除左一般蚝食到既法国、南非蚝之外,仲有日本既生蚝,当日有3款日本广岛蚝,当然要试晒佢啦按清至浓次序嚟食, 第一只系“大黑神岛”,size中等唔算大,比较清淡,但有浓郁既海水味,爽口,比法国蚝既突出,而且更鲜甜,平时我特别喜爱法国蚝,而家有个新欢了!的确impressive! 第2只系“岩蚝”,金属味比较重,海水味更重,比之前第1只咸,但当然无澳洲蚝咁咸。第3只系加大size既小町,真系大过我既权头,我用左2啖先食晒好creamy, 3只之中最爽口,味道亦重海水味,食完咁大只蚝好满足!前菜叫左烟熏蚝,好浓郁烟熏味,好香口,配埋青瓜同小蕃茄一齐食,好夹,亦减少腻感shooter蚝,一杯配纯清酒,一杯清酒+野菜汁,一杯清酒+柠檬汁我试左清酒+野菜汁的,入面既广岛蚝好大只! 配埋嚟食,口腔内生蚝的鲜甜同清酒既酒味之间回旋,亦有野菜汁既鲜甜蔬菜味,几特别!当然没有了生蚝纯粹既海洋鲜味,但多左几个层次,不妨一试!熟食叫左

熟食叫左烧牛舌,好juicy, 肉质刚刚熟,爽口完全唔韧,亦好香口,喜爱
烧迷你蕃薯,好甜,热辣辣食,good!
牛小排,牛味油香浓郁,外面烧至微脆,肉质松化唔韧
蚝乌冬亦系推介之一,虽然系熟左既广岛蚝,原来鲜甜味仲强烈浓郁,比生蚝更creamy, 味道更浓
乌冬好滑,汤清淡不咸不油,配搭好好,出面亦少食到。
蚝饭,是酱油炒饭配2只广岛蚝,酱油味道刚好,好味得嚟又唔会咸,饭粒完整。但个人较觉得蚝同乌冬更夹
因为乌冬同饭既size都唔大, encore叫多个乌冬
整体嚟讲,呢间系食蚝既不错选择,比出面既蚝吧多左日本蚝既选择,而且熟食亦多选择,有关蚝既熟食亦好多! 系可再嚟之选
  • 牛舌
  • 大黑神岛生蚝