2015-10-23 1293 浏览
平时周围揾好野食,目的都系想揾一间有特色既餐厅, 自从上个月同朋友庆祝生日后试过西班牙菜之后就对佢念念不忘,今日为左祝贺朋友升职,黎左位于尖沙咀厚福街H8 既Espuma,地铁站行过去都系5分钟左右。我地今次点左2个小食,1个Main Course 同一个甜品。焦糖单骨鸡翼: 呢个真系小食既首选,懒人同怕多骨既朋友一定会钟意,单骨鸡翼系超正架,仲好方便食,一条骨放入口, 好容易就食到D肉,鸡翼既皮煎得几脆,上面布满焦糖同蜜糖,味道香脆可口,亦都唔会炸得过干。特色粟米薄脆 (Nachos): 呢个小食绝对系吹水时必食架, 大大碟既墨西哥薄脆片,上面加左酸忌廉,牛油果酱, 酸瓜粒同蕃茄粒,非常搭配,咸中带点清新嘅酸味,味道又清新又好味。粟米片好脆口,配上既酱料好够夹,份量又多,好似食极都仲有,食极都食唔完咁,唯一美中不足既系D 酱料唔够多,加多少少会更加好。香脆咸猪手: 呢个咸猪手好似好出名咁,见好多台都有叫,可惜等候需时,不过值得一赞既系上菜时D咸猪手已经切好,食起黎都好方便,猪手皮都好脆,肉又够嫩而且唔算肥,虽然有酱汁跟,但系唔点都已经好够味啦,加上唔点酱先至食到肉既鲜味,不用点酱都已
焦糖单骨鸡翼
焦糖单骨鸡翼
特色粟米薄脆
香脆咸猪手
香脆咸猪手
香脆咸猪手: 呢个咸猪手好似好出名咁,见好多台都有叫,可惜等候需时,不过值得一赞既系上菜时D咸猪手已经切好,食起黎都好方便,猪手皮都好脆,肉又够嫩而且唔算肥,虽然有酱汁跟,但系唔点都已经好够味啦,加上唔点酱先至食到肉既鲜味,不用点酱都已经很够味了。至于份量方面,系绝对够2-3个人享用既。
奥利朱古力布朗尼窝夫配雪榚 (半份)
奥利朱古力布朗尼窝夫配雪榚 (半份): 对于好多女仔黎讲,甜品先系一餐饭既主角,呢到既甜品有好多款式,不过大部分都系窝夫,我地叫左半份奥利朱古力布朗尼窝夫配雪榚,估唔到半份都几大份。

窝夫蛋味浓郁,脆卜卜咁,好好味,至于雪榚口感creamy,朱古力味又唔会太浓,最欣赏既系插系雪糕上面既杏仁脆片,口感香脆,配埋雪榚一齐食味道真系好夹。至于朱古力布朗尼,大约有5-6小粒,朱古力味都好香浓,口感都几软身。除左布朗尼同雪榚之外,仲有Cream 同埋吉士酱系旁边衬托,成个甜品不论卖相同味道都相当吸引。

呢间Espuma带俾人一种好休闲既感觉, 食物款式都算多,同三五知己一齐黎食野倾计真系唔错!!

• 香脆咸猪手
  • 奥利朱古力布朗尼窝夫配雪榚