2020-03-18
早前同亲家相聚去旺角饮茶, 佢带左我去点心廊,店面有些水墨画,几雅致。店内明亮光猛,感觉几舒服。茶拣左瑰丽堂皇 (玫瑰茘枝茶) 玫瑰味几香,茘枝味就微微的。陈皮花胶鱼茸汤$ 68汤羹有花胶、蛋白、鱼茸、 少许陈皮丝,花胶有咬口, 唔会鯹。脆皮乳鸽$ 68乳鸽外皮微脆,肉质嫩滑。创作六式拼盘$ 198, 有6款点心, 几抵食, 可以每人每款一件。金箔墨汁蟹粉鲜虾饺,墨汁饺皮扫上高贵金色, 蟹粉加埋弹牙嘅虾肉, 又几鲜味。海胆凤眼饺凤眼饺馅料布虾仁, 上面放海胆, 鲜香爽脆共冶一炉,正呀!蛋挞香滑皮脆, 一丝丝燕窝养颜, 好滋味。原只鲍鱼鸡粒酥鲍鱼腍滑有咬口, 鲍汁鸡粒配埋脆批, 好味。黄金啤梨咸水角外形好cute, 香脆软糯又热辣辣!黑白芝麻流心煎堆仔, 黑芝麻流心好香,好好食。金瑶柱脆皮萝卜丝肠粉好靓嘅萝卜丝肠粉, 上面铺咗炸瑶柱丝同龙须菜, 肠粉包住炸米网纸萝卜丝馅, 口感又滑又脆,非常惹味!附带龙虾汁豉油!黄金海胆春卷$ 78春卷松脆, 虾肉爽弹, 海胆香甜, 好味道!麻婆豆腐日本带子饺$ 58绿色捆金边嘅饺子, 馅料有带子粒,食落有麻婆豆腐香味,几盏鬼㖞。点赞及追踪fb, 就送红
乳鸽外皮微脆,肉质嫩滑。 创作六式拼盘$ 198, 有6款点心, 几抵食, 可以每人每款一件。 金箔墨汁蟹粉鲜虾饺,
墨汁饺皮扫上高贵金色, 蟹粉加埋弹牙嘅虾肉, 又几鲜味。 海胆凤眼饺
凤眼饺馅料布虾仁, 上面放海胆, 鲜香爽脆共冶一炉,正呀! 蛋挞香滑皮脆, 一丝丝燕窝养颜, 好滋味。 原只鲍鱼鸡粒酥
鲍鱼腍滑有咬口, 鲍汁鸡粒配埋脆批, 好味。 黄金啤梨咸水角
外形好cute, 香脆软糯又热辣辣! 黑白芝麻流心煎堆仔, 黑芝麻流心好香,好好食。 金瑶柱脆皮萝卜丝肠粉
好靓嘅萝卜丝肠粉, 上面铺咗炸瑶柱丝同龙须菜, 肠粉包住炸米网纸萝卜丝馅, 口感又滑又脆,非常惹味! 附带龙虾汁豉油!
黄金海胆春卷$ 78
春卷松脆, 虾肉爽弹, 海胆香甜, 好味道! 麻婆豆腐日本带子饺$ 58
绿色捆金边嘅饺子, 馅料有带子粒,食落有麻婆豆腐香味,几盏鬼㖞。 点赞及追踪fb, 就送红玫瑰特饮一杯, 好香玫瑰味。