2023-04-12
唔知大家如果要拣一款酒会拣咩酒呢?我个人咩酒都饮,系唔爱cocktails 因为通常太甜冇酒味,宁愿拣最安全嘅啤酒,而今日去到嘅avenue 75就令我对cocktails 有少少改观呢一间位于尖东海滂隔离,海景嘉福酒店对面既avenue 75经常性都好多人,最常见就系一大班人放工后去happy hour去饮野去chill一入到去就被佢个一幅特色墙所吸引住,有唔同既文字同壁画经店员介绍下得知特色墙同佢地既cocktails 系相对应,佢哋嘅signature cocktails 系有唔同国家既特色,有意大利,日本,美国等,而墙上就系请唔同国家嘅画家画嘅嚟到酒吧点可以唔叫酒,我嗌咗一杯名为Americana既酒peanut butter Fat Washed Woodford ReserveBourbon and RyeBeer Reduction SyrupAngostur BitterApple foam呢一杯味道好特别,好丰富好有层次feel到少少甜味少少酒嘅苦涩味,仲有少少嘅花生酱味炭烧墨鱼柳有惊喜,两大块界哂花既墨鱼柳,好弹牙爽口,有少少炭火味,再加上泰式酸辣汁汁,送酒一流仲叫
一入到去就被佢个一幅特色墙所吸引住,有唔同既文字同壁画
嚟到酒吧点可以唔叫酒,我嗌咗一杯名为Americana既酒
Bourbon and Rye
Beer Reduction Syrup
Angostur Bitter
Apple foam
仲叫左个饭,只虾好弹牙鲜味大只,个饭唔会好湿好干,少少烟韧仲有大量拉丝芝士,加上香料好惹味
整体嚟讲,唔会好嘈但又几有feel,就算两个女仔嚟都唔会太有违和感,一大班人嚟好易融入