2018-11-06
Soul 9+今日森仔放工,屋企冇饭食,就叫左妈妈一齐到北角试下一间小型西餐: Soul 9+。e间西餐厅位置都近地铁站,但系就有少少隐匿,需要用d时间先揾到😂😂不过,餐厅环境系几英式同看出店主几用心甘装潢。森仔特别喜欢果d挂墙的吊饰,真系好睇同时尚感。环境静静同暗暗的,很适合情侣和知己去谈心,倾秘密㊙️。讲反食物先。由于森仔下就食得好饱,所以今次就唔系叫左好多野食。前后总共叫左3样:原板海胆黑松露蟹膏意大利饭,煎北美银花炉鱼配烤杂菜和松露薯蓉,以及香草蒜片白酒忌廉煮纽西兰颈蚬。原板海胆黑松露蟹膏意大利饭e个菜式,森仔系网上早已见过,名为必叫的菜式之一。森仔黎到,二话不说,就叫左佢试一试。一上到枱,果然名不虚传,系原板海胆上,另外再上一碟意大利饭配上蟹膏和紫菜,极为高贵❤️❤️❤️🤓🤓最钟意食海胆的森仔,一试就学得海胆系新鲜带有一点点的鲜甜味和淡淡的海水味,正👍🏼👍🏼👍🏼第二歩就单单试左蟹膏,蟹膏味道恋浓,但带有一点点既咸味,店员建议我地连埋意大利饭食。当我地捞埋一起食,觉得有蟹膏的味道更难食到。所以,我地空口食了平再捞落饭到。第三歩,森仔用紫菜卷上意大利饭再配上海胆,正👍🏼👍🏼👍🏼出奇地相配
不过,餐厅环境系几英式同看出店主几用心甘装潢。
森仔特别喜欢果d挂墙的吊饰,真系好睇同时尚感。
环境静静同暗暗的,很适合情侣和知己去谈心,倾秘密㊙️。
讲反食物先。
由于森仔下就食得好饱,所以今次就唔系叫左好多野食。
原板海胆黑松露蟹膏意大利饭
e个菜式,森仔系网上早已见过,名为必叫的菜式之一。
森仔黎到,二话不说,就叫左佢试一试。
第三歩,森仔用紫菜卷上意大利饭再配上海胆,正👍🏼👍🏼👍🏼出奇地相配!!!😆😆😆
特别系意大利饭浓浓的忌廉味再配上新鲜的海胆,不得了😏😏😏
煎北美银花炉鱼配烤杂菜和松露薯蓉
而煎鱼,森妈亦十分赞赏,说其煎到恰到好处,外脆内软🤓🤓🤓。
而森仔一食,更觉得其调味很做得好好。
不用点任何汁,已经够味,可以直接赏到身材的鲜味👍🏼👍🏼
而烤杂菜,更令整道菜来得健康!有淡淡的香蒜味,食唔停口。
另外,森仔最爱的不是鱼,也不是菜,而是松露薯蓉。因为佢不但只香滑,最重要系很香的松露味,令薯蓉提升了几个层次😆😆
香草蒜片白酒忌廉煮纽西兰颈蚬
最后,这道颈蚬亦都不付众望,味道还几可口的。
特别系几重蒜片味道,不但有香味,还有味道,正!
对比上两者就相对没有惊喜,和普遍的大致相同😂😂
不过,份量搭够😂😂数落 应该系20多只👍🏼
整体来说,soul 9+这西餐厅确实不错👍🏼特别系北角这地方来说,真系超值得去一试😆😆森仔推荐哦🤓🤓