2019-06-05
今日同个fd因为保龄球的缘故黎到荃湾,刚好之前听到呢道有一间隐世的日本沾面店,所以就决定黎试一试佢。呢间面屋福位于荃湾西,系由一个曾经到日本当地拜师学艺的香港人开,所以去之前,我地都抱住食到正宗沾面的心态去。 面屋福店内面积小,大概只可以容纳不多于二十个人,但我地都觉得沾面店小小地反而更加好,因为咁样师傅先可以更用心做每一碗拉面嘛!闲日午餐时间唔是太多人,我地唔使等位就有得入去。一睇餐牌,原来只有三款沾面选择,分别系鱼介豚骨,黑蒜油豚骨,同蕃茄红油。由于我地两个都系第一次食,所以就选择左最普通的鱼介豚骨。午餐时间仲送汽水,成个餐都只系卖$73,其实几扺食。 等左一阵面就黎啦!话明系沾面,一碗系净面加紫菜,另一碗系鱼介豚骨汤底,里面除左有叉烧,仲有沾面不少得的半熟蛋,青葱和味荀。先讲汤底,一饮落去就饮得出汤底的浓郁,里面好似分左好多层次咁。至于个面,有别于平时香港食到的软淋淋的面质,呢个面有适当的硬度,等你将个面放落去个汤的时候可以食到刚刚好的面条,呢点真系喜出望外。由于我地两个都好喜欢半熟蛋,所以配菜更加系加哂分。食完个面之后,店员会帮你加用鱼煮成的清汤落个汤底,等你可以饮哂成个汤底,
鱼介豚骨
食完个面之后,店员会帮你加用鱼煮成的清汤落个汤底,等你可以饮哂成个汤底,吸收哂里面的精华。我本身唔系咁钟意食咸,所以觉得最后呢个食法有点重口味,但我个fd就觉得刚刚好。所以大家可以根据自己的喜好,决定跟唔跟从最后呢个step。
总括而言,呢间沾面店绝对可以令你犹如置身日本一样,无论系汤底还是面质都绝对唔会令你失望。有时间经过荃湾一定要试啊,连我个fd都话下次要带更多人黎食咁话!