2020-09-21 465 浏览
首先,要讲一讲个环境先,佢楼底唔高,无窗,枱与枱之间又放得好近,所以有焗促同迫感觉第一轮上菜的食物其实佢哋大部分食物都是水平之下,所以只提一提重点值得食的有:1。桂花糕,清香而且不太甜;不过要注意,虽然呢度系放题点心,但我哋想再加时,佢哋话卖晒2。顺德奶奶卷同出面用面包糠的做法不同,所以外皮较薄而且脆;不过同样要注意,虽然呢度系放题点心,但我哋想再加时,佢哋话卖晒3。炸云吞炸得酥脆,虾也大粒(唔够Quota 放相)4。台式新竹米粉因为新竹米粉太好食,所以正常来讲都唔会难食得去边,料就少左啲,不过系我唔好彩姐,见到同枱的食客个碟的料都多。味道唔会太咸,都炒得够干身。个人不太喜欢的有无论系卤水鸽定红烧鸽,都好肥,又无味卤水鸽红烧鸽荳沙煎堆仔呢个个内馅无咩问题,唔会好甜,但个煎堆外皮硬到好蛋壳咁猪仔叉烧包个包唔松软,又韧,个馅又湿又得个甜字怀旧鱼翅饺又系个饺皮硬到干,内馅唔知食紧咩咁晶莹虾饺晶莹虾饺一啲都唔晶莹,个皮好厚,虾无弹,但大粒,无荀丝鼓汁凤爪本人唔食凤爪,所以转述同行友人意见,有怪味炸物类,都系行清淡路线,就算个名有无椒盐2字都系无味的,但好在佢炸得够香脆(鱿鱼除外,椒盐鱿鱼炸得外

第一轮上菜的食物
其实佢哋大部分食物都是水平之下,所以只提一提重点
值得食的有:
杞子桂花糕
2。顺德奶奶卷
顺德奶奶卷
3。炸云吞
炸得酥脆,虾也大粒
(唔够Quota 放相)

4。台式新竹米粉
味道唔会太咸,都炒得够干身。
台风炒新竹米粉
个人不太喜欢的有
无论系卤水鸽定红烧鸽,都好肥,又无味

卤水鸽
红烧鸽
红烧乳鸽
荳沙煎堆仔

呢个个内馅无咩问题,唔会好甜,但个煎堆外皮硬到好蛋壳咁
荳沙煎堆仔
猪仔叉烧包

个包唔松软,又韧,个馅又湿又得个甜字
猪仔叉烧包
怀旧鱼翅饺

又系个饺皮硬到干,内馅唔知食紧咩咁
晶莹虾饺

晶莹虾饺一啲都唔晶莹,个皮好厚,虾无弹,但大粒,无荀丝
鼓汁凤爪

本人唔食凤爪,所以转述同行友人意见,有怪味
豉汁蒸凤爪
(鱿鱼除外,椒盐鱿鱼炸得外皮较硬,唔脆
)(唔够Quota 放相)

鲜茄龙虾汤饭
(唔够Quota 放相)
都系清淡路线,有蕃茄粒,但无咩蕃茄咩,海鲜料也很少

最后要讲一讲,呢度系半自助形式的服务,除左落单同上菜之外,其他野都系要自己来。 茶都唔洗拣,上到去己经冲好咗放系枱上。酱汁要自己出去拎,问下啲待应系边拎,佢哋都好不耐烦地指一指,望都唔望你。
卫生方面也麻麻,一入座,已经睇到放好左系餐桌上面的餐具唔多干净,有少少污垢,但无职员闲帮你换,唯有自己抺一抺。
然后用餐途中,无人会帮你收碟,所以要自己拎走或者自己叠起。(上菜个个要同收碟个个唔同人做,但佢哋无负责收碟的待应)
仲有一点三十五分入座,落左单,但两点三就叫你last order,但你第一转叫的野都未来齐。
然后你last order 叫左的野又无来到,我叫咗虾饺,但无来到
另外一个问题系,问佢加单的野,佢会话卖晒,顺德奶奶卷同桂花糕都系咁的情况。
最后呢度埋单只收现金,较唔方便。
总括而言,呢度食饮茶食点心都急,因为又无人收碟,虽然点心上得都快,但都无位放点心。
无上茶楼叹茶的感觉,而且点类型少,连肠粉,牛栢叶等基本野都无。
晶莹虾饺皇
鲜茄龙虾汤粒粒泡饭