2018-06-30
去广华覆诊,听到护士们讨论中午要去生记粥面午膳,反正我下午又要回医院检查,近近地拣左生记食粥。平日嘅十二点几,当时客人唔算多,入座率大约6-7成。多年冇帮衬过生记了,念住望清楚个餐牌先,一坐底店员已经企喺旁边,不停问我哋食乜,我哋话睇多阵转头先,佢真系转个头唔够20秒就再企喺旁边有点不耐烦的问我哋点得未。问店员袖珍类同正常的单并类有乜分别?佢话䄂珍类细碗d㖞🤔睇唔切个餐牌,唯有靠记忆点呢度最出名的鱼腩粥、单并猪肉丸粥,再点碟油炸鬼啦。招牌鲩鱼腩粥有大约6件鱼腩,鲜甜👍🏻,配姜葱豉油食一流,保持到当年水准。我反而对猪肉丸粥不抱太大期望,但将匙羹搅动碗粥时,发觉搅唔旭,因为肉丸数量太多,数一数有成13粒肉丸(相片只影到浮面果层肉丸),肉丸结实弹牙,有惊喜👍🏻而个油炸鬼呢,绝对绝对不建议大家点,唔脆,用筷子夹已经觉得林,油炸鬼的味道但牛脷酥嘅口感,一个字,实!下次都系食返佢最拿手的食物~粥!食食下留意到身旁有个客人叫左袖珍类肉丸粥,发觉碗粥嘅大细同单并类一样,只系肉丸少d,6粒左右。原来袖珍唔系碗粥细碗d,而系少𩠌d啫。