2021-09-20 170 浏览
社交平台 当年今日弹出来,原来两年前嘅今日,我系喺泰国曼谷叹紧佳肴美食做紧spa⋯可惜因为疫情,而家只能困在香港同啲同事讲起,为食秘书姐姐即刻建议我去公司附近嘅呢间「新泰」食餐高质泰国菜,当自己去了一趟泰国呢个idea又几好wor,梗系即刻book位即晚食啦!原以为即日book位会好full,但原来餐厅有好几层!一入到去餐厅,被安排坐在一楼。我系星期一夜晚来,估唔到都咁好生意咁多人!睇黎唔少人同我一样咁思念🇹🇭泰国讲返啲食物先,餐牌好多嘢食选择。除左泰国菜,仲有越南菜!菜牌分类都容易follow,系太多美食令我有啲花多眼乱姐因为今晚自己一个人黎食,所以唔系叫到太多款,唯有选自己最like嘅两三样嘢食啦我选了最爱嘅冬阴功汤,份量可以选S size,啱啱好适合一两个人!汤好足料,大虾同菇都爽口弹牙,饮一啖即刻啲泰国度假嘅感觉返晒黎肉我点左一到咖喱牛腩。平时好少食牛腩,因为成日觉得啲快餐店嘅牛腩好鞋口、调味又水leu leu,所以今次专登喺新泰食!牛腩大大旧,好入味!饮品叫了杯椰汁冰,唔会太甜,冰冰凉凉,正最后用呢道卖相精美嘅芒果糯米饭饭收尾用上紫米,好好味呀!可能过多两个星期,又再miss

睇黎唔少人同我一样咁思念🇹🇭泰国

牛腩

牛腩大大旧,好入味!

椰汁冰

饮品叫了杯椰汁冰,唔会太甜,冰冰凉凉,正

最后用呢道卖相精美嘅芒果糯米饭饭收尾
用上紫米,好好味呀!

芒果糯米饭

可能过多两个星期,又再miss曼谷嘅时候就会再来呢度

牛腩
椰汁冰